Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Предстои първият фестивал за класическа музика в Пещера

Александра Маркарян 08 юли 2018 в 12:56 2310 0

Фестивал за изпълнители на класическа музика ще се проведе на 14 юли 2018 г. в крепостта „Перистера“. Организатор е сдружение „Интер Мюзик Ревю Експо“ (ИМРЕ), което си е поставило за задача да популяризира младите таланти в сферата на класическата музика – носители на български и международни награди.

Това е първото издание на фестивала, който има амбицията всяка година да събира в Пещера почитатели на класическата музика и да привлича и нови. Програмата ще зарадва публиката – в нея има както образци на световната класика, така и по-рядко изпълнявани творби. Зрителите ще се насладят на изпълненията на едни от най-обещаващите млади таланти у нас - цигуларите Александър и Мартин Зайранови, сопраното Стефани Кръстева и на големите вече утвърдени музиканти - триото Атанас Кръстев, Ростислав Йовчев, Ивона Недева. Величествената крепост „Перистера“ ще допълва преживяването с неотразимата си атмосфера.

ИМРЕ ще подари незабравими преживявания на почитателите на класическата музика. За да могат повече хора да се докоснат до едно от най-красивите изкуства, входът ще бъде свободен. Началният час е 20.

Изпълнителите

Александър Зайранов – цигулка

Александър е на 17 г., студент е в класа по цигулка на проф. д-р Марио Хосен в НБУ и е ученик в НУИ „Добри Христов“ – Варна. На Първия национален музикален конкурс „Алфред Бинер” - 2018 г. печели цигулка на Алфред Бинер. Александър е носител на награда „Варна – 2013” , на фондация „Отворено общество” 2014 г., голямата награда на фондация „Стоян Камбарев“ 2015 и голямата награда на „Ротари клуб“ – Варна – 2016 г.

Мартин Зайранов - цигулка

Започва да свири на цигулка, когато е на 6 г. На 10 г. дебютира като солист на варненска филхармония, а на 12 г. е студент в класа по цигулка на професор Марио Хосен. Лауреат е на български и международни конкурси, а на първия международен конкурс “Vitam Inspirare” – 2013 г. печели цигулка – копие на Гуарнери дел Джезу от японския лютиер Риц Ивата. Мартин печели наградата „Варна“ – 2013, награда на фондация „Отворено общество“ – 2014, голямата награда на фондация „Стоян Камбарев“ – 2015 и на голямата награда на „Ротари клуб“ – Варна 2016. В момента свири на цигулка Джовани Паоло Маджини, копие на инструмента, на който е свирил Анри Марто, спечелена на престижния международен конкурс „Henri Marteau“ в Германия през 2017.

Атанас Кръстев – виолончело

Завършва НМУ „Любомир Пипков и НМА „Панчо Владигеров” в класа на проф. Анатоли Кръстев. От 2011 г. до 2014 г. специализира при проф. Наталия Шаховская в „Ескуела супериор де музика Рейна София” - Мадрид. В момента е главен асистент по виолончело в НМА. Наградите му вече са 16 – печели предимно първи места и извънредни отличия от различни международни конкурси. Получава признание и у нас – удостоен е с награда на Министерството на културата. Печели златен медал на Международния конкурс за виолончелисти „Liezen” в Австрия. Изнасял е многобройни рецитали в България и по света.

Ростислав Йовчев – пиано

Започва да учи пиано на 6-годишна възраст при Маргарита Хлебарова. През 1984 г. завършва Българската държавна консерватория при проф. Атанас Куртев. Ростислав Йовчев е професор по пиано в Националната музикална академия, а от май 2008 г. е ръководител-катедра “Пиано” към Теоретико-композиторския и диригентски факултет на НМА. Лауреат е на редица наши и международни конкурси. Активно концертира като солист и камерен изпълнител, участва в най-престижните фестивали у нас и по света. Репертоарът му обхваща всички стилове и епохи, като в него влизат някои крупни и рядко изпълнявани творби.

Ивона Недева - флейта

Завършва Националната музикална академия "Проф. П. Владиrеров", а кариерата си започва във Варненската филхармония и вече повече от 20 rодини е неин първи флейтист. Участва активно в концертните прояви на Софийската филхармония, Българското национално радио, Нов Симфоничен оркестър, Класик ФМ.

Росен Парлапанов – пиано

Интересите и енергията му са насочени както в областта на класическата музика, така и в сферата на поп и джаз изкуството. Преподавател е в НМА „Панчо Владигеров“, Нов български университет и в „Център за музикални изкуства“. Със студентите от класа на проф. д-р Стефка Оникян от НМА представят на джаз фестивала в Банско мащабни програми, като едната от тях е на тема „Мюзикълът в джаза“

Стефани Кръстева – певица

Завършва Национално училище по изкуствата „Добри Христов” - Варна със специалност „класическо пеене“, а през 2017 г. придобива магистърска степен във вокалния факултет на НМА, в класа на доц. Иванка Нинова и в класа по актьорско майсторство на акад. Пламен Карталов. Участва във водещи роли в оперите: „Бастиен и Бастиена”, В. А. Моцарт; “Сестра Анджелика“, Дж. Пучини, както и в детските опери от Ц. Кюи „Червената Шапчица” и „Котаракът в Чизми”. Лауреат на „Първи Международен Конкурс” Art Stars – Звезди на изкуството - Варна, „Фестивал на руския класически и съвременен романс – Балканская Романсиада“ и на Международния младежки фестивал „Славянски звън”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews