Предстоящи събития в НДК 11 - 14 април

ОFFNews 10 април 2018 в 17:09 3732 0

11 април

Концертът „Tango“ на едни от най-ярките изпълнители на класическата музика у нас – световноизвестните български музиканти Людмил Ангелов и Веско Ешкенази, ви очаква на от 19:00 часа в кино „Люмиер Лидл“ /зала 11/. Събитието e под патронажа на Посолството на Аржентина, а зрителите ще бъдат отведени във вълшебния свят на аржентинската музика.

Великолепните Татяна Лолова, Цветана Манева, Петя Силянова и Пламена Гетова отново ще ни очароват в представлението „Корабът Нощ“, което ви очаква от 19:00 часа в театър "Азарян". Актьорската им среща е през текстовете на Маргьорит Дюрас – една от най-значимите фигури на френската литература. Театралната пиеса разказва за дългогодишните телефонни разговори между двама души, които се влюбват един в друг, но така и никога не се срещат.

"Добре дошли в България" от 19:30 часа в ДНК

автори: Здрава Каменова и Гергана Димитрова
съавтори: Елена Шопова, Петър Мелтев, с подкрепата на Василена Василева
асистент на резиденцията: Екатерина Чокова
Екип за пърформанс-четенето:
с участието на: Здрава Каменова, Ева Данаилова, Ива Тодорова, Александър Митрев, Петко Каменов, Тони Карабашев, Владимир Димитров
сценограф: Елена Шопова
видеоартист: Петко Танчев
музикант: Павел Терзийски
режисьор: Гергана Димитрова

На фона на продължаващата бежанска криза в Европа новият проект на „36 маймуни“ изследва границата между патриотизма и национализма, предела на здравословната толерантност и съчувствие, лицето и гърба на българската идентичност днес.

Екипът забърква всичко това в апетитен, дъхав тюрлю гювеч, подправяйки го с родна чубрица и поднасяйки го с щедри щипки родолюбие и лека предупредителна усмивка.

12 април

Култовият спектакъл „LORD OF THE DANCE” отново ще очарова и вдигне на крака публиката в зала 1 на НДК. Шоуто е на 12 април с начален час 20:00 ч. и ще ни накара за пореден път да усетим завладяващата магия на ирландските танци. Българските любители на невероятната танцова сага между Доброто и Злото очакват с вълнение и новата си среща с бляскавия спектакъл на феноменалната трупа.

Официалното откриване на София хартиен арт фест 2018 е на 12 април (четвъртък) от 18:00 часа в Национален дворец на културата – фоайе - Запад и Мраморно фоайе.

Фестът се открива с изложбите „Минало. Настояще. Бъдеще” със съвременно българско изкуство от различни поколения и „Аматерас” – юбилейно издание на международния конкурс за хартиено изкуство, като ще продължи до 19 май. Двете локации имат свой индивидуален облик, но са обединени от последователното преливане на отделните авторски концепции в едно цяло. И двете впечатляващи експозиции на София хартиен арт фест 2018 г. ще може да бъдат разгледани в НДК в периода 12 април - 19 май.

Третото издание на филмовия фестивал Master of art се открива официално на 12 април (четвъртък) от 20:00 часа в кино „Люмиер Лидл” с филма на режисьора Аранча Агире „Да танцуваш Бетховен” (Швейцария, Испания). Целта на фестивала е да представя най-добрите документални филми в областта на музиката, танца и театъра, изобразителните изкуства, архитектурата, дизайна и литературата, както и рекламни арт продукции, създадени по света през последните години, а Националният дворец на културата отново е негов съорганизатор. От 12 до 30 април в София, Пловдив и Варна ще бъдат представени 77 заглавия от цял свят, 10 от които са български. Всички заглавия от програмата са премиерни за страната ни.

"Тотална щета" от 19:30 часа в ДНК

автор и режисьор: Ани Васева
драматург: Боян Манчев
художник: Георги Шаров
музика: Константин Марков
участват: Галя Костадинова и Леонид Йовчев

"Тотална щета" е комедия за щетата, която си нанасяме, живеейки. За любовта, красотата, изкуството. За безпричинните афекти. Спектакъл от, за и с хора, животни и цветя. Животът е преразход на енергия, енергия, която не се преобразува никога - косматите тела на нашите афекти, нашите космати любимци, нашите космати двойници. Към този преразход, до тотално изнемогване, е устремена и „Тотална щета“.

Билети: 12|8 лв.

Поредната изява от цикъла „Поетични вечери - спомен за българските писатели“, ще е със специалното участие на поетесата Даниела Найберг, която ще представи новата си стихосбирка – „Мирис на вода“. Събитието ще се състои на 12 април (четвъртък) от 19:00 часа в литературен клуб „Перото”. Слово и музика ще се срещнат по време на поетичната премиера, тъй като в представянето ще участва и композиторът и джаз музикант проф. Симеон Венков, който ще свири на пиано.

13 април

Столична агенция за приватизация и инвестиции организира конференция на тема: „София 2018 – бизнес и дигитална столица на Европа“. Тя ще се проведе на 13 април от 09:00 до 14:00 часа в зала 42 на НДК.

Театрално-музикалният проект „СътвоРиМи“ ви очаква на 13 април (петък) от 19:00 часа в зала 42 в НДК. В предстоящото издание специални гости ще бъдат поетесите проф. Амелия Личева и Мария Куманова, а основният задвижващ механизъм на спектакъла, в който всичко се случва на базата на импровизацията, отново ще бъде публиката. Билети за „СътвоРиМи“ се продават в Билетния център на НДК, а в деня на спектакъла – на входа на зала 42.

14 април

Легендарната оперна прима Катя Ричарели и тенорът Франческо Зингарело ще представят блестящия спектакъл „С музика в сърцето" на 14 април (събота) от 20:00 ч. в зала 1 на НДК. Славата на прочутите гласове на миланската „Ла Скала“ отдавна е напуснала пределите на Апенините и се носи по цял свят. Романтичната одухотвореност и вълшебно въздействие на звездите от „Ла Скала” ще покорят душите на българската публика.

Поредната тематична дискусия, организирана от Национален център за книгата – НДК, ще се проведе в събота (14 април) от 16:00 часа в литературен клуб „Перото“. Темата ѝ е: „Малките” европейски литератури на българския пазар. Среща с издатели”. В дебата в „Перото” ще участват издателите Доротея Монова – издателство „Парадокс”, Василка Ванчева – издателство „Емас” и Невена Дишлиева – издателство „ICU”. Модератор ще бъде Александър Кръстев – основател на сайта „Аз чета”.

Книгата на Надежда Йорданова – „Как да избираме козметика“ ще бъде представена на 14 април (събота) от 19:00 часа в зала 42.

На 14 април от 22:00 часа в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс, е стартът на електронното парти HMSU presents: CRITICAL SOUND BULGARIA. Специални гости ще са KASRA, SAM BINGA, FOREIGN CONCEPT, MC DRS, L 33.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови