Предстоящи събития в НДК 13 - 19 март

ОFFNews 13 март 2017 в 17:30 3990 0

13 март /понеделник/

На 13 март в Зала 1 от 19:30 часа музикалният спектакъл „На нея с обич! Емил Димитров“, ще изправи отново своята публика пред тъгата и любовта, радостите и житейските изпитания на един артист, превърнал се в музикална икона за поколения българи.

Представянето на книгата на Мариана Мелнишка – „Къщите говоря” ще се състои на от 18:30 часа. Един труд, събрал паметта на около 300 къщи с около 300 български фамилии. С тази книга авторката не цели само да покаже уникалните къщи като архитектурни образци или знакови сгради, а много повече - тя "отваря" вратите им и ги кара да "говорят" за легендите, събитията и хората, които са ги оживявали.

14 март /вторник/

Посетете най-големия кариерен форум „Национални дни на кариерата“ и се срещнете с водещи български и международни компании, предлагащи свободни стажантски и работни позиции в различни бизнес сектори. Събитието се провежда в 7 града в България, а входът е свободен – 14 и 15 март, ет. 2 и 3 от 10:00 до 18:00 часа.

15 март /сряда/

"Флора пролет" е едно от емблематичните изложения в началото на пролетта, което ще Ви вдъхнови с много идеи за вашия дом, офис и градина и ще ви предложи оригинални решения за вътрешно и външно озеленяване и дизайн. Изложението "Флора пролет 2017" ще се проведе от 15 до 19 март на ет. 0 и полуетаж – изток от 10:00 до 19:00 часа.

Емил Кръстев е автор на книгите „Сянката”, Макиаж”, „Плацента”, “Кръговрат”, “Лунен загар”, “Змейова гонитба”, “През екологичния лабиринт”. На 15 март (сряда) от 18:00 часа ще представи най-новия си роман „Медии”.

----

"Повече не или така нареченият Бернхард" | Нейно Величество Тенджерата под Налягане и ДНК

15 март | сряда | 19:30 ч.

"Повече не или така нареченият Бернхард" напомня на лекция и театрално изследване, в което методът е фокусиран върху поставянето под въпрос: на държавното, на националното, на социалното, на институциите, на наградите, на финансовите отношения, на приятелствата, на днешното. В сценичното действие внимателно проникват потенциалното, възможното и съвременността.

Идеята за спектакъла е на две от най-интересните имена в полето на свободния театър у нас - актьорът Александър Митрев и режисьорската Ида Даниел. Двамата правят своеобразен колаж от собствени текстове и откъси от различни произведения на Томас Бернхард, сред които последната му книга „Моите награди“ и пиесите „Мъртвец“, „Мач“, „Клаус Пейман отива да си купи панталони и идва с мен да яде“.

Томас Бернхард е австрийски белетрист, поет и драматург, смятан за един от най-важните немскоезични писатели след Втората световна война.

Автор на множество романи и театрални пиеси, носител на престижни литературни награди и отличия, Томас Бернхард гледа директно в прикриваните тайни, в раните и срама на австрийското общество.

Билети: 10|8 лв.

16 март /четвъртък/

"Черното пиле" по текстове на Николай Хайтов, моноспектакъл на Мариус Куркински

16 март 2017 | 19:30 ч.

На 15 март 1934 г. е роден един от най-значимите театрални режисьори в историята на съвременния театър у нас – проф. Крикор Азарян.

Ден след рождената му дата, в театъра, носещ неговото име, гостува новият моноспектакъл на Мариус Куркински – „Черното пиле“. Представлението на Мариус Куркински, който е сред най-талантливите, забележителни и обичани ученици на проф. Азарян, посвещава на големия режисьор.

В спектакъла са включени три разказа на Николай Хайтов – „Мерак“, „Пазачът на овесената нива“ и „Черното пиле“.
"Много искам да се върна пак на това репетиционно, изучаващо място, където привикваш гласовете на Хайтов, душата на българина. В неговите разкази тя е много чиста и неопетнена, там хората не са нагазили в никакви отношения с комерсиалното, в същото време страдат от живота, но не се жалват, а го преборват“, казва Мариус Куркински.

Белети: 20|18 лв.

Билети за представленията от програмата на Театър Азарян може да закупите от касите на Билетен център, НДК.

В четвъртък от 18:00 часа в „Перото“ „Литературен вестник” ще представи най-новия си брой, посветен не само на литературата, но ще отправи поглед към съвременния ирландски театър и изследване на ирландската комична традиция. Ще научите какво направи и какво планира Н.П. Майкъл Форбс, посланик на Ирландия в София за популяризиране на ирландската култура в България.

18 март /събота/

В събота  в „Перото“ ви очаква маратон по четене на книга – „Тялото на майка ми“ на Фавзия Зуари. Началото е от 12:30 часа.

Третата дискусия на Национален център за книгата в Годината на детската книга е посветена на най-малките деца, а темата е „Ранното детско четене. Книжките за най-малките”. Издават ли се правилните книги за деца от 0-6 години у нас?

Франкофонският брой на „Литературен вестник” ще има своето представяне на 18 март (събота) от 19:00 часа, като част от програмата за деня на франкофонията.

----

"Триумфът на славата"

Международна програма Мигриращото тяло
18 и 19 март | 16:00 ч. – 21:20 ч.

„Триумфът на славата” е една от шестте части от поемата на Петрарка – „Триумфи”.

Триумфите описват фазите на живота, противопоставяйки различни добродетели в дуели: славата побеждава смъртта, но е победена от времето и вечността.

В гримьорна Мари-Каролин Оминал посреща зрителите един по един. В този пърформанс тя „разсъблича” кодовете на театралното изкуство във фантасмагорична и интимна среща лице в лице.

Мари-Каролин Оминал е танцьор, хореограф и изпълнител. В момента живее и работи в Женева. Артистичната й практика включва видео, текст, рисуване, хореография и пърформанс.

Тя завършва танцовото си образование в Schweizerische Ballettberufschule (Tanz Akademie) в Цюрих и в Rambert School of Ballet and Contemporary Dance в Лондон, като в последната година на обучението си се присъединява към the National Youth Dance Company. Заедно с френския хореограф и изпълнител Франсоа Шино правят спектакъла Duchesses (2009). За различни проекти си партнира с артистите Клайв Дженкинс, Кристиан Вогел, визуланите артисти Кин Бонинсен, Давид Оминал, Делфин Коанде и Лукач Бейлер. Мари-Каролин Оминал създава миниатюри - индивидуални срещи атрист-зрител (one-to-one performances) като Hotel Oloffson (2013) и The Triumph of Fame (2013), представления като Ballet (2014), Patricia Poses by the Pop Machine (2011) и концертния пърформанс Silver (2013), в който тя изпълнява музика на живо.

През 2015 хореографката развива проекта си радио шоу Where’s the MC в рамките на 6-месечна резидентска програма в Женева и Берлин.

Като изпълнител е работила с Tanztheater Basel, Irène Tassembedo, Blanca Li, Gisèle Vienne, Gilles Jobin, La Ribot, и Marco Berrettini. Била е гост-изпълнител в Human Writes на William Forsythe и B.O.B на Dick Wong.

От 2008 година насам Мари-Каролин представя своите проекти в театри и артистични пространства в цяла Европа, Южна и Северна Америка и Китай.

Билети: 12|10 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови