Предстоящи събития в НДК 24 - 29 април

ОFFNews 24 април 2017 в 12:30 3089 0

24 април /понеделник/

"В очакване на Годо" от 19:30 часа в театър "Азарян" с участието на Деян Донков, Иван Бърнев, Цветан Алексиев, Калоян Трифонов и Мартин Цолов.

„В очакване на Годо“, по пиесата на Самюъл Бекет, е режисьорската версия на Деян Донков, познат на българската публика с над 40 роли в театъра.

Спектакълът е вдъхновен от работата и приятелството между Деян Донков и проф. Крикор Азарян, който има формиращо значение за кариерата и артистично въображение на актьора.

В представлението участват Деян Донков, Иван Бърнев, Цветан Алексиев, Калоян Трифонов и Мартин Цолов. Сценограф на спектакъла е известният художник Чавдар Гюзелев, а музикалната среда е създадена от композитора Калин Николов.

Една незабравима разходка със стихове ще ви предложи Божидар Богданов с представянето на книгата му „Кула“ – 24 април (понеделник) от 18:30 часа в Литературен клуб „Перото“.

25 април /вторник/

Сборник от къси разкази и новели от шотландския автор Браян Стюарт ще бъде представен във вторник от 18:00 часа в „Перото“. Книгата включва кратки разкази за шотландския характер като го разглежда през погледа на края на 20 век.

Персонажите са изображения на различни аспекти на човешкото състояние, но и на шотландската нация. Главните герои варират от успели емигранти до отчаяни хора. Разказите, макар да са фокусирани върху шотландското нещастие, са изпълнени с чувство за хумор и сарказъм.

26 април /сряда/

Джана Нанини идва за първи път в България. На 26 април от 20:00 часа гранддамата на италианския рок ще отвори вратите на зала 1 на НДК за всички свои фенове и ще изнесе почти 3 часов концерт включващ само най-големите хитове от всички 26 албума.

На 26 април от 11:00 часа в Литературен клуб „Перото“ „Профон“ ще проведе своето годишно общо събрание.
Книгата „Боазкесен“ на Недим Гюрсел ще бъде представена на 26 април (сряда) от 19:00 часа в „Перото“.

27 април /четвъртък/

Суперуспешната постановка на Камен Донев – „Възгледите на един учител за народното творчество“ ще можете да гледате на 27 април (четвъртък) на сцената на зала 1 от 20:00 часа.

PURE/small future на Християн Бакалов от 19:30 ч., уъркшоп в ДНК
вход свободен

Участници: хора от всички възрасти, не се изискват сценичен опит и специални умения

Хореографът и пърформър Християн Бакалов (България/Франция) ще направи 4-дневен уъркшоп (24-27 април), отворен за непрофесионалисти, без значение от възрастта и физическото състояние. Уъркшопът е част от подготовката на новия му проект PURE/small future, в който артистът създава ситуации, за да свърже участниците един с друг чрез общи действия и чувство за емпатия. В последния ден на ателието ще бъде направено публично представяне на процеса и резултатите.

PURE/small future е пърформанс-инсталация, паркур. Всеки отделен зрител индивидуално бива потопен в поредица от ситуации и преживявания, през които се изследва как въображението и разказите влияят на възприятието ни за реалността. Публиката/участниците ще бъдат преведени, през различни визуални и сетивни препятствия и композиции, които се активират от конкретното физическо присъствие на всеки.

PURE /small future е втората част от трилогия, вдъхновена от концепцията на Спиноза за вечността и се занимава с въпросите за раждането и смъртта: Как се раждат собствените ни представи за самите нас? Как можем да ги осъзнаем, за да работим активно с тях или просто да ги оставим на мира? PURE е колективен ритуал, който изследва същността на нашето човешко състояния чрез преживяване на повишена интимност.

На 27 април от 17:00 часа в Литературен клуб „Перото“ за пети пореден път ще бъде връчена ежегодната награда на името на Васа Ганчева. Наградата се присъжда за творчески принос и постижения в областта на телевизионната журналистика и критика, на публицистиката на културна тематика и художествения превод от скандинавски езици.

28 април /петък/

На 28 април от 20:00 часа в зала 1 на НДК Омара Портуондо ще ни отведе на едно задушевно прощално пътешествие с кубинската музика, която има особеното свойство да изтрива следите на времето и да вдъхва желание за живот.

"Всичкоядецът" от 19:30 ч. в ДНК

"Всичкоядецът" е ръбът, отвъд който полът, размерът и материята нямат значение, защото са едновременно мъжки, женски, средни, миниатюрни, гигантски, плътни и крехки. В пастта на Всичкоядеца дебне малка черна дупка, пламтяща в отчуждението си, в която се прозява нищото.

Билети: 10|8 лв.

Традиционният фестивал Sofia Underground ще се проведе в дните 28 – 29 април (събота и неделя) в Енергиен център.

Списанието за живопис и култура – „Антимовски хан“ ще има своето представяне на 28 април (петък) от 18:00 часа в Литературен клуб „Перото“.

29 април /събота/

DUO | Премиера на 29 и 30 април от 19:30 часа в ДНК 

DUO e най-новият спектакъл от програмата на ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс. За да създаде цялостната концепция на представлението, в България пристига френския хореограф и изпълнител Брис Льору, който заедно с Виолета Витанова и Станислав Генадиев, ще изгради специфична концепция върху сценичния процес. Представлението ще се състои от две части: работно ателие – в което се усвояват основни умения от танца за двама и художествена част – пърформанс на двамата танцьори, в който по желание може да се включат и хора от публиката.

В основната идейна рамка Брис Льору поставя „дуото от танцьори – Виолета и Станислав. Художествената част – казва той – може да се развива дори в нещо като неформален бал, с участието на любители от публиката, усвоили основни умения по време на работното ателие.“

Базова е идеята да се преоткрие една демократична празнична атмосфера на толерантност, амбициозна единствено към целта да подари уважение и доверие в своето тяло и в тялото на другия. Изкуството дава отговор на опита да се създаде конфликтна ситуация на страх в Европа. Отхвърлят се сексуалната дискриминация и ролята на водещия в двойката; всеки е напълно свободен да изпълнява в танца онова, което най-добре отговаря на неговата същност, без да бъде ограничаван по полов или друг признак. Позициите водещ-воден непрекъснато се променят.

Билети: 10|8 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови