Препоръчваме ви: Европейска нощ на музеите

OFFNews 19 май 2018 в 00:05 3962 0

Днес в цяла България се провежда Европейска нощ на музеите. Само в София 48 културни спирки ще отворят вратите си за посетители чак до 00:00 часа, а входът навсякъде ще бъде безплатен. Галерии, музеи, градини, мостове и много други ще се включат в инициативата, която се провежда за 14-та година с подкрепата на Френския институт, Столичната община и Министерството на културата.

Нощ на музеите ще има и в Пловдив, Плевен, Ямбол, Пазарджик, Стара Загора, Бургас, Благоевград и други.

В столицата 26 галерии и арт депа, 16 музея и къщи-музей, София Хартиен Арт Фест и Мостът на влюбените ще поканят будните жители на града да се насладят на гостуващи творби на художници и фотографи, постоянни експозиции, работилници, концерти и демонстрации.

Националният военноисторически музей представя виртуалната интерактивна изложба „Моите предци на война“, създадена от ученици и екип на НВИМ. Тя ще включва инсталация с добавена реалност „Историята оживява“, изложба „Враг/Приятел“, концерт на Представителния духов оркестър на Сухопътни войски, лятно кино и фотоигра с награди.

Националният антропологичен музей включва народни танци, беседи, демонстрации и дори томбола с награди за всички, които го посетят.

Националната галерия ще представи политически плакати на студенти от НХА.

В Националният исторически музей можете да се насладите на експозицията „Спасени за поколенията“ (Приносът на България за опазването на световното културно наследство), изложба „45 години НИМ“ , концерт на музикална група “Оратница”, игра „Тайните на българската история, както и занимания за деца в Детския музейно-образователен
център.

Регионалният исторически музей – София ще представи археологически находки от София и Софийско и ще забавлява посетителите си с концерт на площад „Бански” 1.

София Хартиен Арт Фест 2018 включва излобжи, павильони, представящи хартиено изкуство, музика, демонстрации, работилници и прожекции на открито, както и чуждестранни участия.

На Мостът на влюбените ще посетите изложба „Фолклорни мотиви".

Екипът на Националният археологически институт ще представи изложбата „Спортът в антична Тракия”.

Организаторите от Френския културен институт също са осигурили забавление за желаещите да се включат в Нощта на музеите. На Facebook страницата на Института ще бъдат зададени 9 въпроса, чиито отговори са свързани с конкретен експонат, който се намира в един от девет софийски музеи. Който успее да намери 3 и да се снима пред тях, ще има възможност да спечели награда.

Цялата информация за Европейската нощ на музеите можете да прочетете тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови