Препоръчваме ви: Капана фест и айляк в Пловдив

Невена Илиева 29 май 2017 в 17:03 8053 0

Снимка Мария Караянева

Капана по време на фестивала. Традиционните флагчета, символ на Капана фест, са заменени от ... гащи.

С очакването на първите горещи дни доста от нас си задават въпроса: "Къде да отида - на планина или на море?" Отговорът е нито едното, нито другото. Или казано в рима "вместо на море, на тепе".

Пловдив е един от най-хубавите български градове, който разцъфтява в края на пролетта и началото на лятото, отваряйки обятията си за туристи от България и света. Това е и времето, в което се провежда лятното издание на Капана фест в творческия квартал на града, като тази година лятното издание ще бъде между 2 и 4 юни. 

Капана фест е цяло двудневно културно изживяване, където всеки може да намери нещо по вкуса си - филми, музика, книги, ръчно изработени изделия, сувенири, мода, изискани шапки и ръчен шоколад. Два пъти годишно - през лятото и есента, квартал Капана става едно от най-добрите места, на което може да задоволим артистичните си пориви. 

По време на събитието кварталът се преобразява - улиците на Капана се изпълват с хора, построява се специален пазар и барове, а над главите на посетителите се веят веселите флагчета, символ на фестивала. Стотици хора от различни народности се събират в няколкото улички на уютния пловдивски квартал, където занаятчиите показват творенията си, търговците са подбрали най-добрите си продукти, а организаторите на фестивала са подготвили интересни концерти, литературни събития, занимални за деца и кинопрожекции.

Тази година музикалната програма на Капана фест включва концерт на американския изпълнител Kan Wakan, трибют на Боб Марли и закриване от една от любимите ни групи - Irfan, на сцената на ул. "Загреб". 

Литературната зона пък ще приюти разговорите с авторката на книгата "Моши моши, Япония" Юлияна Антонова-Мурата, която ще разкаже историите си от Страната на изгряващото слънце, и тези със съвременните български "ъндърграунд" автори. Ще бъдат организирани специални четения и представления, където българските писатели ще представят творбите си. 

Кинопрограмата включва много български филми, както и копродукции с участието на България. На 4 юни ще се прожектират филмите от специалната документална селекция, сред които е и филмът на нашия автор Николай Фенерски "Резерват Северозапад", който разказва за съдбите в най-бедния район на България. 

Капана фест е изживяване за всички, които търсят нови емоции и познанства. В датите на фестивала градът приема много гости от всички краища на света и България, а многообразието от култури и нрави се усеща навсякъде. Отседнете ли в някой от известните хостели по главната улица или Стария град със сигурност ще завържете интересен разговор с чуждестранен посетител на града. Ако пък се заговорите с някоя "майна" ще бъдете потопени в изкуството на айляка - почивката, люлеенето на хамак в някой от парковете под тепетата, пиенето на хладни напитки и хапването от множеството места за бърза закуска, също запазена марка на Пловдив. 

Kapana Fest / Facebook

Баровете в Капана също са част от изживяването по време на фестивала, защото винаги са пълни и предлагат интересни участия на изпълнители и други събития. Ако пък решите да избягате за малко от фестивала, може да се разходите из Пловдив, който винаги е подготвен за посетители с множеството си галерии, музеи и ресторанти.

Атмосферата на квартала и жаркото слънце, което винаги се показва в Пловдив, дават старта на летните изживявания и са определено добра загрявка за приключенията на морето. 

За повече информация и програма на събитието посетете страницата на Капана фест във фейсбук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови