Препоръчваме ви: Колективната изложба 'Причина без основа' в галерия 'Аросита'

OFFNews 05 декември 2019 в 07:00 2159 0

От 5 до 18 декември 2019 г. галерия „Аросита“ представя петима млади автори и тяхната гледна точка за предразсъдъците. Те се запознават в университета по приложни изкуства във Виена. Привлича ги невероятната културна смесица: Мексико, Ирак, Корея, Австрия и България. Преди година идват в България, където се впечатляват от силата на суеверията тук.

Така се ражда “Not Based on a Reason” / “Причина без основа”. Откриването е на 5 декември 2019, галерия "Аросита",  ул.”Врабча” №12,Б от 18:30 часа, куратор Мартина Стефанова.

Среща-разговор с авторите Азалеа Ортега Флорес, Ахмaд Таер, Катерина Димитрова, Мануел Хорак, Найон Парк ще се проведе на  5 декември, 16:00 часа, Гьоте-институт.  Авторите ще бъдат в България през цялата седмица. 

Суеверия има в културата на всяка нация. Често някои от тях са абсурдни и дори смешни. Въпреки това са навлезли дълбоко в традицията и бита. Хората следват и се придържат към тях от поколение на поколение. До някъде това е част и от културното наследство на нациите. Именно това провокира младият арт колектив, целящ да подчертае от една страна разнообразието си, от друга общото помежду им. Започват да правят паралели, опирайки се на своите корените, което впоследствие превръщат в изложба. Тя е първата им извън Австрия. Вярват, че чрез представянето на ирационални суеверия, наблюдателят се поставя в позиция, в която сам да реши кое е вярно и кое не. С какво се различават българските суеверия от мексиканските, австрийските, корейските и иракските?

Катерина Димитрова работи с етер - невидима еластична субстанция, посредник на енергия, мисли, чувства, идеи и латекс, нанасяйки всекидневни обекти или ритуали, превръщайки ги в стенни амулети, които, според авторката, могат да имат влияние над съдбата ни.

Мануел Хорак пък се надсмива над това, че в Австрия отрязаната лапа на заек в джоба на панталона носи късмет. Слънцето грее, небето е синьо, по средата на тревата лежи агонизиращ заек, а човекът с лапата му в панталона, в крайна сметка няма полза от това.

В Корея историите и приказките се разказват с образи, споделя Найон Парк. Така и нейните картини разказват невербално различни истории.

Ахмaд Таер идва от Ирак. Там суеверията са много. Опира се на три, които изобразява на своите живописни платна. Ако чучура на каната се падне да сочи в твоята посока на масата, голямо нещастие те чака. Ако по случайност на масата ти се паднат две лъжици или вилици, значи две булки ще имаш. Или, ако имаш нещо ценно и се страхуваш, от урочасване, окачваш стари обувки. Според иракчаните, те пазят от зли очи. Затова ако сте в Ирак, ще забележите, че на много от къщите висят такива обувки. Така на фона на разрухата и войната хората се опитват да предпазят дома си.

Азалеа Ортега Флорес показва експериментален документален филм, записан в Мексико. В него показва изкуството на практиката "Curanderismo" - термин, произлизащ от испанската дума "curar" - "да се лекува". Това е лечебна техника, резултат от сместа на традиционните практики с католически ритуали. Лечителите често използват молитви с местни религиозни елементи като яйца, лимони, билки и други предмети за "усвояване" или "улавяне" на отрицателната енергия и болести. Вярващите смятат силите на лечителите за свръхестествени, както и че много болести и нещастия са причинени от проклятие, злонамерен дух или черна магия.

А в какво вярвате вие? Какви са вашите малки ритуали? Заповядайте на 5 декември на транснационалната изложба “Not Based on a Reason” / “Причина без основа” в галерия “Аросита”, за да споделим и се провокираме кое е истина и кое не.

Текст: Мартина Стефанова

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови