Препоръчваме ви: 'Музикалният свят на Америка и България'

ОFFNews 14 януари 2020 в 07:25 2329 0

"Музикалният свят на Америка и България" е мотото на концерта, който ще се състои на 14 януари от 19.00 часа в Камерна зала "България". 

Публиката ще може да присъства на премиерата на произведението на американския композитор Мартин Макс Шрайнер "Оперни откъси без либрето", който той посвещава на българската пианистка Александра Иванова, провокиран от нейните уникални качества на изпълнител.

В програмата на концерта ще звучат още творбите на българския композитор Красимир Тасков "Цирк" и "Сюита за виола и пиано, опус 5" на американския композитор Кристофър Лоури.

Своето изпълнителско майсторство ще представят цигуларката Анастасия Абаджиева и виолистът Кристиан Сугарев.
Мартин Макс Шрайнер е композитор с широк спектър от интереси и музикален опит. Каталогът му наброява над 80 композиции, включително: концертна музика за традиционни симфонични инструменти, джаз ансамбъл, камерни групи, хорова музика и солови вокални произведения. Започва да пише за традиционни японски инструменти през 1994 г. - най-вече за шакухачи и кото.

Някои от най-новите му творби съчетават японски и западни инструменти и включват три концертини за кото и симфоничен оркестър. Музиката му е печелила награди от Културния съвет на Масачузетс, Международния конкурс за композиция за камерна музика NERT, Брайънт стипендия от Харвардския университет и сертификат от Конкурса за музикален проект на 21-ви век на Международния център за японска култура в Йокохама, Япония. Музиката на Шрайнер е изпълнявана в Съединените щати, Европа и Япония.

Родом от Нешвил, Тексас, Кристофър Лоури се очертава като един от водещите виолисти и най-изпълняваните композитори от своето поколение. Той е двукратен победител в Международния конкурс за виола "Лионел Тертис", печели "Наградата на журито на панела" през 2016 г. и "Президент на наградата на журито" на Юри Башмет през 2013 г. Освен това е печелил награди в Конкуренция (2015), Конкурс за концерти на LSU (2014, 2012), Концерен конкурс на Филхармоничен оркестър в Нешвил (2012 г.), Концертен конкурс "Вандербилт" (2008 г.), Национален солов конкурс "АСТА" (2007 г.), Концертен конкурс "Източен музикален фестивал" (2006 г.) и много други.

Музиката му се изпълнява по целия свят от ансамбли като Нешвилски симфоничен оркестър, Филхармония в Невил, Имперски симфоничен оркестър, Централен оркестър на Кралските военновъздушни сили (Обединеното кралство), Симфоничен оркестър на Университета на Остин Пей, Симфоничен оркестър на Средния TN State University, Vanderbilt Wind Symphony и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови