Препоръчваме ви: Откриване на изложбата 'Игри с очевидността и субективните ограничения'

ОFFNews 23 януари 2020 в 06:59 1644 0

Изложбата на Цветан Кръстев "Игри с очевидността и субективните ограничения" се открива днес от 18.30 часа, САМСИ, бул. „Черни връх” №2.

Изложбата от видео арт, oбекти, текст, инсталация и документация на пърформанси включва произведения на Цветан Кръстев, създадени от началото на 1980-те до днес. Това е първото самостоятелно негово представяне в София с куратор Павлина Младенова. Художникът гостува в САМСИ в рамките на проекта „Автобиография“ от програмата на музея за документиране на съвременно изкуство.

Цветан Кръстев живее и работи във Варна, което превръща морето в основен пълнител на визуалните му идеи. „Четейки“ обкръжението, авторът абсорбира обективната истина, деконструира я на мета-ниво и я представя в работата си чрез поредица от нерационални елементи и непознати дефиниции до степен, в която смисълът се измества и възможното тълкуване става многостранно.

Това е една игра на финно преформатиране на очевидността и манипулирането на нейните субективни ограничения чрез транс-ексцентрични и хумористични интерпретации. По време на тази игра се прилагат имагинерни асоциации и идиосинкретични правила. Често те отразяват усещането за провокиране и иронизиране на рамкираните ситуации от всекидневието, които биха останали незабелязани в първоначалния им контекст.

Цветан Кръстев е роден през 1961 във Варна. Завършва Художествената гимназия в Казанлък през 1980. Работи в областта на концептуалното изкуство. Създава лендарт, живопис, пърформанс, инсталации, видео арт и др. Той е един от основателите на легендарния клуб „Вар(т)на“ (Варна, 1996), заедно със Веселин Димов и Владимир Иванов. Един от основателите и организаторите на Международния фестивал за късометражно кино „Карантината“ (Варна, 2014). Участвал е в множество изложби, фестивали, биеналета и форуми на съвременното изкуство в България и чужбина.

Изложбата е отворена за посещения до 1 март 2020 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови