Препоръчваме ви: Премиера на нова българска симфония

Венци Мицов 13 май 2017 в 08:12 6466 0

Препоръката даде Венци Мицов

Шостакович и Казанджиев (при това световна премиера на шестата симфония на маестрото) – по-добър концертен старт на новата седмица (15 май, 2017 година, 19,30 часа в зала „България“) не можете и да искате.

Музиката на академик Васил Казанджиев е част от най – новата ни музикална история, а похватите, които поколението на новаторите в композиторската ни школа - Константин Илиев, Лазар Николов, Димитър Христов, Иван Спасов и Васил Казанджиев използваха, късаха нервите на социалистическите радетели за „вярна интонационна среда“ и изкуство като „обективно отражение на действителността“.

Много отдавна не съм присъствал на премиера на нова българска симфония и с радост ще посетя концерта на Нов симфоничен оркестър с диригент Герган Ценов.

Понеже никога не съм слушал творбата (все пак е премиера) е по-добре да не говоря за музиката на автора, а да ви предложа един линк към негово произведение, за да бъдете подготвени за концерта:

Освен премиерата ще можете да чуете и едно от най – блестящите произведения на Дмитрий Шостакович – Първи концерт за пиано и оркестър.

Оркестърът е струнен, а освен това към солиращото пиано е добавен и тромпет (който солира заедно с пианото в четвърта част на творбата).

Музиката на Шостакович е феномен.

Често ви се струва, че оставате без дъх, докато слушате бързите части на симфониите му.

През цялото време всичко звучи като полудял социалистически завод, в който хора изпълняват механични дейности с огромна скорост.

Мощта на музиката на руският композитор е огромна. Творбите му могат да действат като удар с тежък предмет, но могат и да ви накарат напрегнато да очаквате тягостната тишина да бъде разкъсана от нездрав бодряшки марш.

Можете да очаквате всичко – от драма до ирония и сарказъм, от ужас до смях.

Иронията на концерта, особено на последната му част ще ви накара да се усмихнете.

Ще чуете млади музиканти като солисти – пианистката Надежда Цанова и тромпетистът Петър Македонски (това е същият онзи тромпетист, когото Стинг избра да бъде солист в симфоничните му концерти в България и Румъния преди няколко години).

Накратко това е моята препоръка за един добър концерт на старта на новата седмица (15 май, 2017 година).

Концертът не е за пропускане.

-------------

PS. И пребройте колко пъти ще изсвири ми от втора октава тромпетистът в края на 4 част.
Уви, не съм говорил с главния редактор на OFFNews да даде награда на най – точния отговор, но все пак рубриката е нова и тепърва ще я развиваме, нали така...

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови