Препоръчваме ви: 'Рицарят на Верди' в ролята на 'Риголето'

Баритонът Владимир Стоянов е първият българин, носител на престижното звание

OFFNews 04 февруари 2020 в 07:06 1900 0

Баритонът Владимир Стоянов, удостоен в края на миналата година с изключителната световна награда „Рицар на Верди” ще пее в „Риголето” на 4 февруари, на сцената на Софийската опера и балет.

Мотивите за номинацията и удостояването му са оценени от абсолютно всички членове на Групата – не само най-големите почитатели на музиката на Джузепе Верди, но и най-осведомените и най-ерудирани от цял свят 27 мъже. Всяка година Групата номинира по един солист на Вердиева опера за носител на званието „Рицар на Верди”.

Но за пръв път, през октомври 2019 г., българин печели изключителното звание „Рицар на Верди”. И това е Владимир Стоянов.

Великият баритон дебютира през 1993 г. на сцената на Бургаската опера, а през 1994 г. специализира в Българската Академия за изкуство и култура „Борис Христов” в Рим, при Никола Гюзелев, който има голяма заслуга за израстването му не само като артист, но и като личност.

„Получих наградата в края на миналата година. Тя представлява бронзов медал, с профила на Джузепе Верди, придружен с грамота, в която се мотивира избора ми, разказва Владимир Стоянов.

„Риголето” е най-любимата ми опера, макар че съм пял в абсолютно всички Вердиеви опери. Ролята на Риголето е най-голямото предизвикателство от певческа гледна точка за един баритон”, коментира Владимир Стоянов пред журналисти дни преди премиерата на гала спектакъла, като пояснява, че произведението е било най-любимото и на своя създател – Джузепе Верди.

Владимир Стоиянов обяснява, че в никакъв случай операта „Риголето” не е „банална”, макар и изпълнявана стотици и хиляди пъти.

„Важна е интерпретацията, важен е аранжиментът, важна е режисурата и сценографията, които всеки път са различни и подчертават индивидуалността на всяко представление”, категоричен е той.

Изпълнението на главната роля, в контекста на интерпретацията, има за цел да направи всяко представление оригинално и интересно само по себе си, казва още известният български баритон.

Владимир Стоянов е един от големите български певци, който печели престижни международни награди в цял свят. Той е пял на най-големите световни сцени като Ла Скала, Виенската Щатсопера, Метрополитън опера, Берлинската опера, Театър Реджо – Торино и Парма, Кралската опера в Стокхолм, в Москва и Токио.

На 4 февруари от 19.00 ч. българската публика ще има възможността да се наслади на неговото изпълнение в гала – спектакъла „Риголето” на сцената на Софийската опера.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови