Препоръчваме ви: Спектакълът 'Саломе' в НДК

OFFNews 30 април 2018 в 10:11 2440 0

Днес на сцената на ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс, в НДК ще бъде представен българският спектакъл "Саломе" на Мирослав Йорданов от 18:30 часа.

Юдейската царица Саломе се асоциира най-вече с танцуващата жена от Новия завет, чийто съблазнителен танц става причина за смъртта на Йоан Кръстител. Християнската традиция я изобразява като икона на фаталната сила на женската съблазън. Нейният образ не спира да занимава изкуството през вековете. Той попада в полето на интерес и на хореографа и визуалния артист Мирослав Йорданов.

В последните си работи той изследва функцията на тялото като убежище на желание в образи на културното въображение, добили статут на икони. Тук обект на интерес е женският образ Саломе от библейската притча до съвременни интерпретации. В представлението Мирослав Йорданов за трети път успешно си сътрудничи с младата изпълнителка Мирослава Захова, която се заявява като едно от интересните присъствия в съвременния български театър, танц и пърформанс.

Вижте и останалите ни предложения за интересни културни събития за днешния ден:

Театър

"Помощ!!! Не вога да плувам!" в Сатиричен театър "Алеко константинов" от 19:30 часа

Най-новото заглавие в афиша на ДКТ “Иван Димов” – Хасково, “Помощ!!! Не мога да плувам!” е по Нийл Саймън и А. П. Чехов.

Постановката е на Валентин Танев, който заедно с Мария Сапунджиева, Георги Кадурин и Мариана Миланова се превъплъщава в разнородни, но и удивително приличащи си образи.

Знаете ли, казват, че човекът е единственото живо създание, способно да се смее и тази способност ни разграничава от по-низшите форми на живот. Мисълта на Чехов е червената нишка, която минава през целия спектакъл.

Пиесата е комедия, а смехът е не само разтоварващ, но и оздравителен. Приемете голяма порция веселба, гарнирана с дълбока мъдрост.

Кино

"Дъвка за балончета" в Дом на киното от 18:00 и 20:00 часа с Теодора Духовникова и Иван Юруков

„Дъвка за балончета” е филм за децата на 80-те години, които пораснаха с Некерман, колекциите от дъвки Турбо и стрелбата с фунийки. Действието се развива паралелно между 1988 година и настоящето и проследява съдбата на четири хлапета. С хумор и носталгия филмът задава въпроса защо това поколение не успя да порасне и все още търси себе си.

Калин (35) е талантлив рекламист, отегчен от живота. Биляна (35) е авантюристка, която не знае какво иска. Като деца двамата са част от щура банда, която всеки ден попада в различно приключение. Съвсем по детски те си обещават да се оженят, но обстоятелствата ги разделят. Двамата се срещат случайно 25 години по-късно. През петте дни, които имат заедно, те си спомнят детството, мечтите и забравеното обещание

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!