Препоръчваме ви: Старозагорската опера открива новия сезон с 'Турандот' на 15 ноември

ОFFNews 15 ноември 2018 в 00:05 1856 0

Официалното откриване на оперния сезон на Старозагорската опера ще се състои на 15 ноември от 19.00 часа с оперно-кукления спектакъл на операта „Турандот“ от Джакомо Пучини. Спектакълът беляза висок връх в репертоарните търсения на Държавна опера-Стара Загора през изминалия творчески сезон. Постановъчният екип на „Турандот“ бе заслужено отличен с годишната награда „Стара Загора“.

Старозагорци ще имат възможността да аплодират в ролята на Турандот оперната примадона Цветелина Василева. Певицата, титулувана ласкаво и с право като един от най-красивите български оперни гласове, спечели овациите на старозагорци на премиерата на „Турандот“ в ролята на Лиу, а през август т.г. – Цветелина Василева бе Турандот в едноименната продукция на Пучиниевия фестивал - Торе дел лаго, представена на сцената на замъка Олавинлина на престижния оперен фестивал Савонлина, Финландия. Специално за откриването на новия оперен сезон на Старозагорската опера пристига и италианският тенор с бляскава международна кариера Дарио ди Виетри, който ще изпълни ролята на принц Калаф. В ролята на Лиу ще бъде великолепното сопрано – солистка на Старозагорската опера, Русалина Мочукова, а Тимур – именитият български бас Юлиан Константинов. Участват още солистите Теодор Петков, Георги Динев, Ивайло Йовчев, Иван Кабамитов, Симеон Симеонов, оркестър и хор на Държавна опера-Стара Загора, артисти от Държавен куклен театър-Стара Загора, децата от вокалната студия на ДЮСОБ „Маргаритки“, представители на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур“. Спектакъла ще дирижира Владимир Башнаков.

Маски, кимона, традиционни китайски костюми, перуки и украшения допълват пищната зрелищност на спектакъла. Впечатляващо куклено присъствие има и в сценографията, в която основни персонажи са изобразени с раздвижени механизирани фигури и ярки художествени платна. Кукли, които оживяват. „Куклената част“ – глави, конструкции, костюми на куклите са проектирани от именитите български майстори-художници Васил Рокоманов и Силва Бъчварова. 

Проектът „Турандот“ разчупва традиционните представи за оперен спектакъл. Търсенето на различното, без да наруши истинския замисъл на композитор и драматург, но пък да предизвика любопитството на публиката, на малки и големи към новия „оперен артист“ – куклата. Стремежът е публиката да повярва, че може и така, че куклата е онзи, неписан в оперната партитура образ, който може да подсили основната тема, да я нюансира още повече.
На 14 февруари 2019 година Старозагорската опера ще гостува с оперно-кукления спектакъл на операта „Турандот“ от Пучини на сцената на Националния дворец на културата в София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови