Препоръчваме ви: Виктория Василенко и Сергей Редкин свирят Моцарт

OFFNews 05 юли 2020 в 06:17 2704 0

На 5 юли, в зала България, под диригентството на Пламен Джуров, ще прозвучат два от концертите за пиано на Моцарт в изпълнение на Виктория Василенко и Сергей Редкин.

Концертът се провежда в рамките на XXIV Австрийски музикални седмици.

В програмата:

Волфганг Амадеус Моцарт - Концерт за пиано и оркестър №11 във фа мажор, KV 413

Волфганг Амадеус Моцарт - Концерт за пиано и оркестър №12 в ла мажор, KV 414

Виктория Василенко е родена през 1992 г. в семейството на именитите музиканти Ася и Александър Василенко. Завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков” в София в класа по пиано на проф. Стела Димитрова-Майсторова. Носител е на десет първи награди от международни конкурси. Носител на „Кристална Лира“ за млад изпълнител за концертни сезони 2007-2008 г. и 2011-2012 г. През януари 2009 г. става Лауреат на Голямата награда на фондация "Д.Бербатов" за върхови постижения в областта на изкуствата. През 2013 г. печели награда за най-обещаващ млад пианист от класа на проф. Дмитрий Башкиров, връчена ѝ от Нейно Величество кралица София. През септември 2016 г. става Лауреат на Първа и Специалната награда на Букурещката филхармония на един от най-престижните Международни конкурси „Джордже Енеску“ в Букурещ, Румъния. Виктория е не само първата българка, която достига до финала на състезанието, но и единствената жена, допусната до полуфинал в изданието.

Сергей Редкин е роден през 1991 г. и завършва Петербургската консерваториа „Н. А. Римски-Корсаков” по две специалности: пиано (в класа на професор А. Сандлер) и композиция ( в класа на професор А. Мнацаканян). От 2015 г. следва аспирантура в Консерваторията. През 2011 г е на стаж в Международната академия за пианисти на езерото Комо в Италия. Усъвършенства своите умения в майсторските класове на Анджей Ясински, Николай Петров, Дмитрий Башкиров.Участва в програмите на престижни международни фестивали като „Лики современного пианизма” в Санкт Петербург и Московския Великденски фестивал. Изнася редица концерти в Германия, Австрия, Полша, Швейцария, Швеция. Сергей Редкин е лауерат на много международни конкурси, най-важните от които са VIII Международен конкурс за пианисти „И. Падеревски (Полша, 2010 г.), VI конкурс „С. Прокофиев” (Санкт Петербург, 2013 г.) и XV Международен конкурс „П. И. Чайковски”, където печели ІІІ награда (Москва, 2015 г.). През 2014 г. Сергей Редкин дебютира в Златната зала на Мюзикферайн във Виена. В съпровод на оркестър „Брукнер” музикантът изпълни Третия концерт за пиано и оркестър от С. Рахманинов. 

Събитието ще се проведе в условия, съобразени с изискванията на Здравното министерство за защита от Covid-19. 

Билети тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови