Проф. Вера Бонева vs. Божидар Димитров за шефското място в НИМ

ОFFNews 24 април 2017 в 17:31 8596 3

Снимка Национален исторически музей

Преподавателят по история в Библиотекарския институт, известен и като Университет по библиотекознание и информационни технологии, проф. Вера Бонева е единственият конкурент на Божидар Димитров за шефското място в Националния исторически музей, съобщиха за OFFNews от Министерството на културата.

В края на февруари ведомството на Рашко Младенов обяви конкурс за директор на музея, чийто шеф вече 16 години с малки прекъсвания титуляр е проф. Божидар Димитров.

Бившият министър на културата Вежди Рашидов упорито отказваше да обяви конкурс за позицията, въпреки че по закон шефът на НИМ е с 5-годишен мандат.

От Министерство на културата все още не са обявили срок, в който ще определят кой ще е новият шеф на музея.

Ето и биографиите на двамата кандидати:

Божидар Димитров е доктор на историческите науки и доцент от декември 1985 г. Той е почетен професор в Университета по библиотекознание и информационни технологии. Завършва история и археология в Софийски университет, има и докторат по история.

През декември 1994 г. е назначен за директор на Националния исторически музей. Като директор на Националния исторически музей, през 1997 – 1998 г., има задочен конфликт с президента на Република България Петър Стоянов по повод връщането в Зографския манастир на черновата на „История славянобългарска“, написана от отец Паисий Хилендарски, а през лятото на 1998 г. договорът му в НИМ е прекратен от министъра на културата Емма Москова.

Божидар Димитров, Снимка: БГНЕС

В периода 1998 г. - 2001 г. работи като журналист, а през октомври 2001 г. отново се връща на поста си в НИМ. 

Освен административна, Димитров има и кратка политическа кариера. През 70-те става член на БКП, после и на БСП, като два пъти е бил в листите на столетницата. През 2005 г. при издигането на кандидатурата на Татяна Дончева за кмет на столицата от БСП, той подкрепя Бойко Борисов, с което е снет от поста водач на групата на общинските съветници на БСП в Столичния общински съвет. 

През 2009 г. става член на ГЕРБ, като през същата година бе избран за депутат, по-късно при съставянето на първото правителство на Байко Борисов бе назначен като министър "без портфейл". Тогава Димитров оглави Агенцията за българите в чужбина, Държавна агенция „Архиви“ и Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет.

От 2011 г. отново оглавява НИМ, като е на същата длъжност до момента. 

От 2002 до 2012 г. бе водещ на предаването „Памет българска“ по БНТ, след свалянето му от ефир започна друго - „Историята... с Божидар Димитров“ по TV+.

Автор е на над 20 книги.

Има досие от Държавна сигурност.

Проф. Вера Бонева също е историк, университетски преподавател в Университета по библиотекознание и информационни технологии и публицист, експерт по музеология и управление на висшето образование.

Родена е на 23 юни 1965 г. град Горна Оряховица. През 1987 г. се дипломира в специалност "История" на Великотърновския университет.

В периода 1987 – 1990 г. работи като уредник в Регионалния исторически музей в Стара Загора. 5 години преподава във Великотърновския университет, а от 1995 г. до 2007 г. преподава История на България в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“.

През 1996 г. става доктор по история на България, пет години по-късно става доцент пак в Шуменския университет. През 2009 г. защитава докторска дисертация на тема „Българското църковнонационално движение (1856 – 1870)“.

През 2010 г. става професор по История на България, а от 2007 г. е щатен преподавател в Университет по библиотекознание и информационни технологии. 

Проф. Вера Бонева, Снимка: istoriata.bg

Тя също е автор на много книги - 16, както и на над 160 статии, студии и рецензии.

Бонева е заемала ръководни позиции в областта на образованието и науката, била е член на Комисията по исторически науки към ВАК, член е на Управителния съвет на Българското историческо дружество. От 2015 г. е ръководител на Катедра „Културно-историческо наследство“ в Университета по библиотекознание и информационни технологии. От 2011 г. е член на Акредитационния съвет, участва като експерт при създаване на част от концепциите и нормативните документи, свързани с висшето образование и науката.

Консултирала е множество проекти за опазване и популяризиране на културното наследство.

Изнасяла е доклади в много градове в Европа, член е на научни и експертни екипи, работещи в областта на теоретичната и приложна музеология.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11751

2

Big Smile

24.04 2017 в 18:17

Ченгетата не ги ли пенсионираха по-рано?
Този кукундул трябва дя е поне на 70 години, след като е погъзувал на Живков....