Провокативният филм 'Момиче', който обра европейските награди, тръгва и у нас (видео)

OFFNews 30 май 2019 в 17:10 7203 0

„Момиче” е дълбоко хуманна история за транссексуалната Лара – родена като момче, но със съзнанието на момиче, тя мечтае да бъде най-добрата балерина. Лара се опитва да намери смелостта да бъде себе си, но нейният пол става най-голямата пречка за реализиране тези мечти...

Дебютът на белгийския режисьор Лукас Донт, който обра европейските награди, тръгва по кината у нас на 31 май и не се препоръчва за лица под 16 години.

Може да го видите в Дом на киното, кино Одеон, Евро синема, Културен център G-8, кино Влайкова, Lucky Дом на киното (Пловдив), Фестивален и културен център (Варна).

„Исках публиката да разбере какво е да се родиш в тяло, което не е твое. Мнозина живеят в тяло, с което не се чувстват изцяло свързани. Нужно беше да говоря за това, но също така силно исках да покажа връзката между дете и родител. Конфликтът не е между тях – от гледна точка на бащата няма никакво съмнение какво трябва да направи детето му. Той е подкрепящ персонаж, който дава цялата си любов“, споделя Лукас Донт пред ScreenDaily.

Виктор Полстер е изпълнителят на главната роля във филма, който получава награда за най-добър актьор в конкурсната програма „Особен поглед“ на Кан ’18. Той е роден в Брюксел през 2002 година. Записва се на курсове по актьорско майсторство, но впоследствие решава да се посвети на класическия танц и започва да посещава Кралското балетно училище в Антверпен. Виктор участва в музикални клипове, конкурси по танци, получава предложения от Dior и балета Vlaanderen. Ролята му във филма на Лукас Донт е неговият дебют на големия екран.

"Момиче" печели редица награди, сред които 4 на 71-ия Международен филмов фестивал в Кан филмът - приза за най-добър актьор за Виктор Полстер в конкурсната програма „Особен поглед“, Наградата на ФИПРЕСИ, Златна камера (за дебютна творба от всички конкурсни програми) и Queer Palm, а освен това е отличен в категория „Най-добър филм“ на фестивалите в Сан Себастиан и Цюрих и „Най-добър дебют“ на Европейските филмови награди и филмовия фестивал в Лондон. Виктор Полстер печели наградата за най-добър актьор на престижния филмов фестивал в Стокхолм.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови