"Пустиняци" показва съдбите в най-дълбоката провинция на Северозапада

Невена Илиева 30 март 2017 в 20:50 15903 2

Вчера бе премиерата на българския документален филм "Пустиняци", който показва живота в 21. век в най-бедния район в ЕС - Северозападна България. 

Филмът показва хората от най-дълбоката провинция на страната - селата с по 100-тина души - я има, я не. Режисьорът Цветан Драгнев разказва историите на жителите, които са останали да живеят на местата, където времето, поради липса на средства, отдавна е спряло. 

Драгнев показва малките хора, към които живота е бил изключително несправедлив. Хората, които са заменили думата бъдеще с думата оцеляване, порцелановите или стъклени чинии са заменени от тарелки от сладки, а по стените, вместо картини или ковьори, са окачени торби с буркани и всичко, което някога може да потрябва, а те нямат пари да си купят. Стъклата на прозорците отдавна са затъмнени, мазилката на къщите пада, дрехите и кърпите са на 20 - 30 години. 

Тези хора живеят в света на спомените - споменът за работата на къра, споменът за стадата, от които е останала 1 крава, споменът за киното на селото, което е събирало детските погледи в индийските филми и мястото на първите целувки на младежите. Споменът за училището и споменът за книгите. 

Въпреки мизерията, в която живеят, Драгнев показва съдбите на хората без да ги съжалява. Защото тези хора са намерили своя начин за достойно съществуване без да се оплакват. Поетите копаят гробове, фелдшер-философ се грижи за възрастна жена и разказва за екзистенциализма, а пенсионираният стрелочник и след 35 години показва любовта си към своята съпруга. Въпреки безработицата всеки прави нещо - някои берат орехи, други шипки, поправят, ремонтират - кой с каквото намери.

На тези хора не се гледа като на отритнати от обществото аутсайдери, а като на пазители на историята на Северозападна България, неопетнени от живота на големия град.

"Нагледах се на изкуствени истории от медиите и телевизията. Просто исках да покажа истинските съдби", казва Драгнев за филма си, който е негов дебют. 

Макар и дебют, филмът носи много награди на своя създател. На тазгодишния София Филм Фест бе отличен с почетен диплом - special mention в Документалния конкурс, а на фестивала в Загреб взе наградата на журито за документално кино. Той е селектиран и за фестивала в Севастопол „Золотой Витязь“. 

Може да видите трейлър на филма в следващото видео:

Следващата прожекция на "Пустиняци" ще бъде на 18 април от 19:45 часа в Дом на киното.

Бъдещите рпожекции може да следите тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови