РОК-РОЖДЕНИК събра старите кучета на частен фестивал

Емил Братанов 31 август 2019 в 16:01 5313 0

Подаръкът от Конкурент

Снимка Ем.Бр.

6 години, 3 месеца и 20 дни след честването на 25-годишнината от сватбата на Люси Дуков – първата (и май единствена) такава у нас, той взе, че навърши петдесет и пет! Е, как мислите го отбеляза? Елементарно, Уотсън – с рокфестивал в клуб и много гости. Прочетете първо интервютата и усещанията на Марта Воева от предишния рок-бенефис. Едни хора там говорят за лудите години от началото на Прехода. Други отбелязват чудесата, случили се на самия празник. И сега имаше забележителни моменти.
Люси, ние поканените, ти благодарим от сърце! За хубавата нощ (над 4 часа свирене), за изисканите питиета и мезета, за специалната тениска-спомен, за това – че отново отсрами част от успелите в бизнеса рокаджии, като инвестира лични пари и организация за да сътворим в твоя чест поредната славна страница в БГ рок хрониката на Второто поколение.

Междувременно, всички банди, качили се на сцената в клуба, продължават напук на възраст и условия да работят активно в лоното на нашия си рок. От юбилейната ти (втора рок-) сватба до днес се издадоха албуми, минаха фестивали и концерти. Обичайните заподозрени може и да са понапълнели, с пооредели сивеещи кичета (… една Бараба, която изпя парчето за Кичето, вече пренесе блуса си на Небесната сцена; липсват и други), но не само не са се предали. Те са живи както винаги, както в началния етап на онези преходни (уж) години: когато изпяха, че не е лесно да си тиква, че най-доброто винаги се реже на части, че искат да са или директори на водопад, или нова генерация завинаги.


КОНКУРЕНТ доказват, че са напълно достойни да застанат редом до едни хардрок динозаври, на които преди 30-тина години отдаваха почит, преди да заявят собствените си композиции и място на БГ Сцената. Техен бе и най-тематичния подарък към рожденика, китара, която му пожелаха да не чупи.


РЕВЮ в минимизиран състав се отчетоха както си знаят. Сътвориха поредното „чудо” (ех, колега Янев, и ти продължаваш да ни липсваш, особено в такива вечери…, поне на сватбения бенефис видя неочаквани неща, които радостно споделяш в тогавашния текст на Марта тук). За да е всичко, както в онези времена – така рече Васо Гюров, - при тях се качи Милена и заедно забиха 2 парчета от легендарния ъндърграунд. Подкрепи ги и Сърмата Хари и тази вечер наистина се свиреше история.


МИЛЕНА пя с вирус и почти изгубен глас, но това не попречи никак на купона. И тя бе подготвила изненада: редом с нея, Ивайло „Нойзи” Цветков грабна акустична китара и вдигна градуса на наздравиците в салона.


КОНТРОЛ втвърдиха атмосферата (всъщност, сетът им бе повече „трашърски” и си дадох сметка, че им отива и се чувстват страхотно). Има само можещи и неможещи – това е истината и днешните млади банди трябва да залягат упорито – условията и някога, и сега са почти еднкво никакви. А свирещите от Второто български рок поколение продължават да вървят по пътя, който ги прави легенди. И не възрастта определя статуса им, а онова, което правят от сцената.


ЧЕРНО ФЕРЕДЖЕ бяха последни и съвсем подходящи за малките часове на новия ден. На публиката, която не ги харесва (вероятно малцинство), ще кажа, че има нужда от тяхното шоу: вече добре обиграно до някакъв жанр на българска „поп пародия”. Старите кучета знаят старите текстове на песните от техния репертоар. Но преди да се заслушаш дори, само като видиш една крехка дама между изпаднал интелигент и версия на Ханибал Лектър с баскитара, ти става весело на душата.


По някое време виновникът за това лудо събиране – рожденик Люси Дуков – духна пироджаджите на тортата и прие поредна доза благопожелания. Да си жив и здрав, достойни рокаджио! Какво ли ни чака за златната ти сватба или за стогодишнината ти? А групарията, поддържайте форма!

Поредният фест вече чука на вратата. След седмица-две-три Милена ще отпуши „Силата на рока” (информация на ФБ страницата на събитието) и ще научим кои са поредните младежи, потрудили се здраво за славата, дето им предстои.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови