Рашидов: Французите и Лувърът нямат нужда от нас, но ние имаме

ОFFNews 11 февруари 2020 в 10:48 2433 0

Снимка Нова тв

„Има един малък проблем – французите и Лувърът нямат нужда от нас, ние имаме, тук е проблемът. Аз съм подписал две спогодби – 10 години България да бъде показана в най-големия световен музей. Оттук нататък във времето, то малко е проспано, ръководителят на културното ведомство е прав. Той може да определи палитрата какво притежава Българи - от пещерните рисунки, през Тракия, Рим, Византия, Средновековието, иконописните школи, ислямска култура. Имаме голям контекст, това е въпрос на избор. А той се прави с експерти и куратори. Ние не сме изпратили куратори”, заяви в ефира на Нова телевизия Вежди Рашидов.

„Французите гледат на тези изложби като наука. И ние така трябва да ги гледаме. Професионално е да се отнасяш към всичко с уважение като към история. Казах на президент-директора на музея "Лувър" Жан-Люк Мартинез: „Вие, французите, не сте били 500 години под робство, но ние сме били”. При нас има и чувствителност. Не е имало експерти, които да определят каква да бъде изложбата. Не е работа на министъра. В експертно отношение е леко проспана работа. Правителството е взело решение такава изложба да няма. Темата е деликатна и чувствителна за българина”, добави той.

Вежди Рашидов коментира и скандала в социалните мрежи с българското участие на Венецианското биенале.

„Непочтено е. Говорят се явни глупости за Биеналето. Биеналета има. Аз съм участвал в четири от тях. 0 лева струват на държавата. По-малко слава ли нося на държавата? Фандъкова сложи още преди 10 години контейнери и всяко стъкло се рециклира. България има фабрики, могат да ви направят всякакви стъкла. Ако някой иска да ми обясни, че това ни е предимството, съжалявам. За половин милион лева щях да наема всички италиански медии да ми рекламират държавата. Неуспехът някой трябва да го признае, защото за участието на двамата, 17 бяха на туризъм с държавни пари. Колежката каза, че от 100 години България не участва в биеналета. Тя много елегантно лъже. През 2007 година тя е куратор в биенале”, твърди Рашидов.

Той сподели, че като министър е изпратил трима автори на Венецианско биенале през 2011 година, което не е струвало нищо на държавата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови