Рашко Младенов даде "Златен век" на известниня композитор доц. Георги Арнаудов

ОFFNews 29 март 2017 в 18:20 3862 0

Известният български композитор доц. д-р Георги Арнаудов получи почетното отличие на Министерство на културата "Златен век" за цялостен принос в развитието на българската култура и национална идентичност в годината, която ще отпразнува неговия 60-ти юбилей.

Наградата му бе връчена от служебния министър на културата Рашко Младенов. 

Той припомни и за изследователската дейност на доц. д-р Георги Арнаудов в областта на електронната музика, както и в сферата на античната и далекоизточната музика, както и за преподавателската му дейност в Нов български университет и в Националното музикално училище „Любомир Пипков” – София.

Произведенията на доцента са изпълнявани почти по целия свят, включително в България, Германия, САЩ, Франция, Англия, Русия, Италия, Полша, Австралия, на Международната трибуна на композитора ­ ЮНЕСКО (Париж), Дрезденски музикален фестивал, Wien Modern (Австрия), “Звукови пътища” (С. Петербург) Sonorities (Белфаст), Musica Viva (Детройт), Лондон и много други. 

Роден през 1957 г. в семейството на музиканти, Георги Арнаудов завършва през 1976 г. Национално музикално училище “Любомир Пипков” и през 1985 - Националната музикална академия "Панчо Владигеров" - София, в класа по композиция на проф. Александър Танев и класа по съвременна музика на Божидар Спасов. Паралелно с това посещава летните композиторски курсове на Академията за изящни изкуства - Флоренция и международни курсове за композитори, като работи с педагози като Брайан Фърнихю (Великобритания), Тон де Леув (Холандия).

През април и май 2016 г. Георги Арнаудов посети Китай в рамките на едно обширно теренно изследване на четири големи провинции – Гуандонг, Фуджиан, Шанси и Гансу и беше поканен заедно с 14 световноизвестни европейски композитори да сътрудничи и да напише нови творби за Камерния оркестър на Забранения град - Пекин.

През последните години негови творби имат своите световни премиери в престижни концертни зали като Лондонските Royal Festival Hall, Wigmore Hall и Сент Джон Смит в Уестминстър, Карнеги Хол в Ню Йорк, Концертхаус във Виена и др.

През 2017 г. в рамките на Културния сезон на 2017-2018 Камерният оркестър на Забранения град - Пекин и Китайският национален оркестър ще представят премиерите на две нови творби на Арнаудов, които са написани по поръчка на двата състава.

Арнаудов е осъществил записи на десетки свои творби, има издадени 8 авторски албума. Негова музика е включена в редица звукови антологии на музиката на XX и XXI век, както и в издания на световноизвестни изпълнители в Naxos of America, Concord Records и Labor Records – САЩ, Holophon Records – Австрия, „Гега Ню” – България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови