Разделяй и владей: 47 актьори от Народния театър подкрепиха директора Васил Василев

Искра Ангелова 02 декември 2022 в 08:55 6961 6

Васил Василев

Снимка Личен профил във Facebook

Васил Василев

47 актьори от Народния театър "Иван Вазов" подкрепиха директора Васил Василев с отворено писмо. В него те изброяват професионалните постижения на Василев, който управлява театъра от април тази година. Според официалния сайт трупата му се състои от 74 актьори. Вместо да поискат оставката на ПР-а на театъра, възбудил тази криза, актьорите защитават директора, който е назначил бившия ПР на ДПС. Всичко това оставя усещането, че някой друг дърпа конците в този конфликт, раздухва го и цели да дестабилизира театъра, като изгони от него както големите режисьори и личности, които Васил Василев доведе (Сашо Морфов, Явор Гърдев, Захари Карабашлиев), така и самия него. А какво ще се случи след това? Вероятно длъжността ще се заеме от заместник директора, а именно - Велислава Кръстева или от някой не толкова забележим директор.

Писмото бе изпратено до медиите, като в него е посочено, че всеки един от артистите е запознат с текста и стои с името си зад написаното.

Писмото е отговор на напрежението, което се породи от публичното (демонстративно?) гласуване на последните избори на бившия пиар на ДПС Велислава Кръстева (понастоящем ПР на театъра) заедно с почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Това възмути режисьора Александър Морфов и той надраска вратата на кабинета ѝ в театъра, като я обвини в липса на морал и в политическа пропаганда. Кръстева написа пост в социалните мрежи, от своя страна обвинявайки режисьора в етнически и сексистки тормоз. Поради нейния иск директорът назначи комисия, която да разследва случващото се, което се определи като недопустимо от голяма част от актьорите в театъра, които го възприеха като "другарски съд". По повод обвиненията на Кръстева Сашо Морфов е бил на разпит в полицията. През последните дни актьорът Валери Йорданов организира подписка в подкрепа на Морфов. В сряда в знак на протест Йорданов си обръсна главата във видео, предадено първо и ексклузивно на OFFNews, разбрал, че този конфликт вече се води само по медиите.

Заради скандала театъра напуснаха драматургът Захари Карабашлиев и режисьорът Явор Гърдев. Актрисата Албена Колева, която също събира подписи заедно с Валери Йорданов, призова Кръстева да подаде оставка.

Директорът на театъра Васил Василев заяви по време на изслушване в парламентарната Комисия по култура и медии, че политически назначения в Народния театър "Иван Вазов" няма, никога не е имало и някоя политическа сила не се е опитвала да командва в него. За жалост на тази комисия не бяха поканени актьорите от театъра, защото председателят на комисията от БСП Иван Ченчев изрично бе обещал на заседанието да не се обсъжда точно този наболял въпрос. Валери Йорданов беше там, но записът спира по време на неговото изказване, а целият запис на заседанието дълго не беше качван на страницата на НС. След изрично запитване от OFFNews това недоглеждане беше поправено, вижте видеото под заседанието от 24.11.2022 ТУК.

В разпространеното днес отворено писмо актьорите посочват, че Васил Василев е успял да създаде здрава и щедра на творчески възможности среда. Това е текстът на писмото:

"Преди около половин година г-н Васил Василев спечели конкурса за директор на Народен театър "Иван Вазов". Дори за този кратък период той, подкрепян от екипа си, успя да създаде здрава и щедра на творчески възможности среда:

Събра сериозен режисьорски екип;
Отвори сцена за млади режисьори;
Покани едни от най-големите имена в съвременния европейски театър да работят с трупата;
Откри нови сценични пространства;
Възстанови неправомерно свалени представления;
Подкрепи творчески инициативи и проекти на колеги от трупата;
Повиши актьорските възнаграждения;
Привлече млади хора със съвременен рефлекс и разбирания в различни отдели на театъра;
Инициира членството на Народния театър в международната мрежа "Европейска театрална конвенция", организация, която съдейства за реализирането на съвместни проекти и обмен между големи европейски театри.

Театърът заработи на пълни обороти с ново усещане за смисъл. Да дишаш, докато работиш, да виждаш хоризонт и реални възможности, да си пълен с енергия и удовлетвореност, когато влизаш в театъра, е твърде ценен дар! Вярваме, че г-н Васил Василев има способностите и волята да продължи по този път. Надяваме се, че възникващите проблеми ще бъдат решавани. От нас. Тук. В Театъра. Където изкуството е приоритет. Както за нас, така и за зрителите!


С уважение,
(всеки един от артистите е запознат с текста на писмото и стои с името си)

Албена Ставрева
Александра Василева
Ана Пападопулу
Антон Радичев
Аня Пенчева
Асен Данков
Биляна Петринска
Бойка Велкова
Валентин Балабанов
Васил Драганов
Владимир Карамазов
Владимир Пенев
Владислава Николова
Вяра Табакова
Георги Мамалев
Гергана Змийчарова
Дарин Ангелов
Деян Ангелов
Деян Донков
Ева Данаилова
Ева Тепавичарова
Елена Иванова
Емануела Шкодрева
Жаклин Даскалова
Жорета Николова
Иван Юруков
Илиана Коджабашева
Ирина Митева
Карла Рахал
Константин Еленков
Любомир Петкашев
Милена Атанасова
Михаил Петров
Ненчо Костов
Павлин Петрунов
Параскева Джукелова
Радена Вълканова
Радина Кърджилова
Снежина Петрова
София Бобчева
Стефан Къшев
Стефания Колева
Стоян Пепеланов
Христо Чешмеджиев
Христо Терзиев
Христо Петков
Цветан Алексиев"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

6

редовно четящ

18.07 2023 в 11:14

Нагаждачи винаги ще има.

1809

5

Sia

18.07 2023 в 09:38

С развитието на ситуацията в Народния театър и натрупването на информация, бързо и коренно си промених мнението. Този директор не струва. Иска да властва, впил се е във великата си длъжност и е готов да мами, лъже, унижава хора, досущ беге селтащина. Който не е с него е тормозен и заплашван. Проследих подробно случая, макар да нямам контакти с театъра и не познавам актьори, защото е възмутителен. Този директор не е професионалист, а връзкар, парашутист, спуснат от ДПС. Мижетурка. Карикатура на човек. Никога, и след като умре, няма да може да де отърве от срама, който си докара.

1915

4

Читателка

03.12 2022 в 20:41

Ами това режисьорче от провинцията вероятно и него Агента го е поставил..нищо не е случайно, повярвайте ми..Човека се откупува като затваря устите на актьорите с по една пачка и назначава - дали е имало конкурс за това място - една партийна .па--ра..

1809

3

Sia

02.12 2022 в 12:02

Не познавам този директор, и дали е режисьорче или е правил добри режисури и колегите му уважават работата му. В случая има значение дали е добър мениджър, не къде е роден. Ако изброеното от актьорите, което е направил, е вярно, значи харесват работата му като директор, ако дава възможност за растеж на театъра и на актьорите.

1642

2

NWO

02.12 2022 в 11:38

Ешо, а не е ли важно какво е постигнал (според писмото), а не къде се е случило да се роди?

925

1

ешо

02.12 2022 в 09:04

то хубаво за подкрепата но не мисля че някакво режисйорче от провинцията трябва да е директор на народния театър