Разкриха уникални археологически находки от Римско време в София

OFFNews 09 август 2019 в 11:15 9570 1

Снимка Столична община

Уникални находки намериха археолозите при разкопките на Северната порта на антична Сердика - ерос с факла и патера, завършваща с глава на прасе. Това съобщи по време на проверка на обекта зам.-кметът на София доц. Тодор Чобанов, цитиран от БНР. Добре запазената втора стена на античния град, ще бъде експонирана изцяло в бъдещия хотел, който ще бъде построен на мястото.

Разкопките, в непосредствена близост до Дома на киното на ул. “Екзарх Йосиф”, започнаха през 2017 г. Оттогава на мястото са намерени много монети и предмети от бита на хората, живели през тази епоха. Изненадата за археолозите е находката на патерата, завършваща с глава на прасе, обясни доц. Тодор Чобанов.

Това, което разкриваме е участък от самата крепостна стена - основната стена, която е ограждала града и на 20 м. втората крепостна стена (протехизмата) и ги виждаме във вида, в който са съществували през VI век, разказа Полина Стоянова - научен ръководител на проучването на ул. “Екзарх Йосиф”.

Някои от находките вече са експонирани в Музея за история на София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3943

1

OtSofia

10.08 2019 в 00:27

През лятото на 1969 при разкопките и разрушаването (документирано и известно на науката) на съществени части от Източното входно крепостно съоръжение на Сердика(т.нар. Източна порта) бе открита не само втората стена, предпазваща града отвън, но и входът през тази стена, фланкиран от две не зле запазени плътни масивни кули, съответстващ и в ос на Източната порта.Защо сега наричате външната крепост протейхизма, като тогава беше бастион, мога да си обясня единствено с периодичното предвъзрожденско профанариотско залитане, от което, щом свалим гарда, неизбежно се разболяваме.Да плачеш ли, да се смееш ли?Доста разрушено , всичко бе заровено и, както виждам - забравено.Отгоре - гълъбовски мрамор, руски сувенири и кафененца.Оригиналната настилка (документирана) - вън!Какво ли се готви сега на тази част от крепостта?Питам, защото имам пример за жалкото отношение и към Западната порта, и към Северната порта, и към Света Неделя, пък и напоследък към Малко Търново.