Ретроспективна изложба по повод 80-годишнината на българския скулптор Йордан Вампоров

Памет за ателие Любомир Далчев

OFFNews 29 юни 2020 в 10:53 2324 0

Ретроспективна изложба по повод 80-годишнината на българския скулптор Йордан Вампоров. Откриването е на 30 юни от 18.00 часа в галерия "Академия". Изложбата ще бъде отворена за посещения от 30.06 до 26.07.2020 г.

Изложбата на автора е единствената му в България самостоятелна изява в галерийна среда. Тя е ретроспективна и документира, чрез фототабла и произведения, периоди и произведения през годините. Представени са фотографии на малки пластики от последните години изработени от нетраен материал (моделин). Освен осъществените проекти в архитектурна или градска среда, много малко са запазените произведения. Изложбата е резултат от инициативата на проф. Васил Симитчиев, който е и куратор. Израз е на доверие и съпричастност с житейския и творчески път на автора.

Отне сили и време Йордан Вампоров да надвие тягостното усещане, че предстоящата му изложба е по принуда, както и да се съгласи с поводите, които я обуславят. Като ученик на проф. Любомир Далчев той завърши следването си през 1963 г., и макар още много млад, вече изграждаше характера си на независим художник, вън от принудата да се съобразява с общоприети, диктувани изисквания.

Йордан Вамроров все още е една неизвестна величина в съвременното ни изкуство. Все още творчеството му остава незабелязано от колегията и е недостъпно за критиката. Преди всичко, причината за това е неговата скромност и самокритичност, но, и не на последно място, скептицизмът на бившия художествен съвет при СБХ, който неведнъж, с вяли непрофесионални мотивировки е отхвърлял едни от най-силните му проекти, а и също така, недопускането му до общи художествени изложби. Тези обстоятелства причиниха унищожаването или изчезването на негови произведения, които, смело мога да твърдя, сочеха преврат и бяха принос за едно изкуство на концептуална основа. Лишен от възможност да излага у нас, а и поради несъгласието му с налагани изисквания, у него липсваше желание за подобни изяви. В замяна на това, участието му в международни симпозиуми и проекти на Запад не остана незабелязано.

Проф. Любомир Далчев създаде този климат в ателието си, който събуди в студентите ентусиазъм и желание за излизане от рамките на унищожителния академизъм. Като учител, проф. Далчев не изискваше подчинение, а опитите да бъде подражаван бяха немислими и невъзможни. Настоящата изложба на Йордан Вампоров беше крайно необходима и не търпеше отлагане, и въпреки принудителното изчакване, галерия „Академия“ отвори врати и изложбата стана дългоочакван факт, осветляващ изворите на творческия път на скулптора Йордан Вампоров, както и събуждайки спомена за незаменимото присъствие на големия Любомир Далчев в процеса за една прогресивна Художествена академия.

Васил Симитчиев
(куратор на изложбата)

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови