Режисьорът Виталий Мански ще бъде начело на документалното жури на 24-тия София Филм Фест

Той лично ще представи своите филми 'Свидетелите на Путин' и 'Под слънцето'

ОFFNews 24 февруари 2020 в 09:30 1946 0

Режисьорът Виталий Мански ще бъде председател на журито в международния документален конкурс на 24-тия София Филм Фест. Той ще представи лично „Под слънцето“ в София, а „Свидетелите на Путин“ – в София и Пловдив.

Виталий Мански е роден през 1963 година в Лвов, Украйна, тогава СССР. Той се дипломира във ВГИК - Всесъюзния държавен институт по кинематография през 1989 година и се утвърждава като един от най-успешните съвременни руски и световни документалисти. Режисьор е на над 30 филма, представяни на фестивали в цял свят и награждавани многократно.

В ролята на продуцент Мански работи заедно с режисьори като Рената Литвинова, Александър Расторгиев, Сергей Мирошниченко, Дмитрий Желковски, Сергей Лозница. През 1996 година той стартира проект, чиято цел е да се архивират аматьорски видео-файлове на частни лица, снимани в годините на бившия СССР (от 30-те до 90-те години на ХХ век). Виталий Мански е създател на националната награда „Лавров венец“ за най-добър руски документален филм. Той е основател и президент на „Artdocfest“ – международен фестивал на документалното кино. От 2014 година Мански живее в Латвия.

„В „Свидетелите на Путин“ няма разкази, спомени, това е уникално киносвидетелство на събитията. Филмът показва, че всеки би могъл да бъде назначен за приемник, защото това се е случило в недемократичните институции, извън избора на хората. Това беше задкулисно решение от един много тесен кръг лица, водени единствено на лични интереси“, споделя Виталий Мански, като подчертава, че този филм в нашето съвремие не е възможно да бъде показан в Русия.

„Опозицията в Русия се унищожава още в зародиш; ликвидирано е гражданското общество, което може да служи за платформа на опозицията. На практика няма избори в Русия, забранена е политическата конкуренция. Медиите се контролират по същия начин, както това се случва в диктаторските режими“, добавя Мански.

„Под слънцето“ е своеобразен документ на едно общество, което все още е част от нашата реалност. След като години наред Мански води преговори с правителството на Северна Корея, най-накрая те склоняват да му разрешат, като сценарият е подготвен от властите – трябва да се заснеме филм за живота на едно момиче и неговото семейство в годината, в която малката се подготвя за участие в празненствата по случай рождения ден на Ким Чен-Ир – „Деня на изгряващата звезда“.

„Татко казва, че Корея е най-красивата страна на света“, споделя осемгодишната Зин-Ми. Може и да изглежда, че Мански регистрира всичко, което трябва да бъде отразено, но режисьорът успява – въпреки строгите мерки и ежедневния контрол върху материала, да снима тайно и със сериозен риск реалността, която няма нищо общо с демонстрациите на възторжен патос. Няколко години след излизането на филма, Мански получава покана от правителството на Северна Корея да посети страната отново – той, разбира се, учтиво отказва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови