Режисьорът на 'Паразит' се извини на гравьорите заради многото 'Оскар'-и

Пон Джун-хо изравни рекорда на Уолт Дисни, поставен на 26-ата церемония за наградите на киноакадемията

ОFFNews 11 февруари 2020 в 13:40 2200 0

Снимка Vanityfair

Отминалата 92-ра церемония за наградите "Оскар" ще бъде запомнена с триумфа на южнокорейската социална сатира „Паразит“ - първата неанглоезична продукция, отличена във водещата категория за най-добър филм, и режисьора й Пон Джун-хо. "Паразит" спечели общо четири отличия, което подтикна кинодееца да поднесе извинения, че с многото статуетки е причинил неудобство на гравьорите, пише сп. "Венити феър".

"Съжалявам, че се наложи да се потрудите. Статуетките са твърде много", казва смутено Пон Джун-хо във видео, разпространено от "Варайъти".

Четирите Оскара на "Паразит" и неговият създател станаха причина да се заговори, че южнокореецът е изравнил рекорда на Уолт Дисни, поставен на 26-ата церемония за наградите на киноакадемията. Тогава Дисни печели четири индивидуални отличия.

Анализаторите обаче обясняват, че Пон Джун-хо е станал носител на три индивидуални Оскара - като продуцент на филма "Паразит", за най-добър режисьор и за оригинален сценарий заедно с Хан Джин-уон. Четвъртият приз - за най-добър чуждестранен филм, технически принадлежи на Република Корея.

Въпреки това спечелването на три индивидуални награди "Оскар" поставя Пон Джун-хо в специална компания. Само 11 души са получавали същия брой отличия в рамките на една церемония. Сред тях са братя Коен за "Няма място за старите кучета", Питър Джаксън и Фран Уолш за "Властелинът на пръстените: Завръщането на краля", Джеймс Камерън за "Титаник", Франсис Форд Копола за "Кръстникът 2". Най-скоро - през 2015 г., оскаров хеттрик отбеляза мексиканецът Алехандро Гонсалес Иняриту за "Бърдмен".

Триумфът на "Паразит" според критиката се оказа сред малкото автентични събития на 92-рата церемония за наградите "Оскар", която за втора поредна година премина без водещ.

Тази година отличията на киноакадемията бяха раздадени по-рано - необичаен ход в борбата срещу спадащия рейтинг. Оказа се, че решението не е дало очаквания резултат. В действителност анализаторите от компания "Нилсен" отчитат рекордно ниска гледаемост, съобщи Ройтерс.

Данните сочат, че продължилата три часа и половина церемония, излъчена от Ей Би Си, е проследена от 23,6 милиона телезрители - с 20 процента по-малко в сравнение с 2019 г. Досегашният най-нисък рейтинг - 26,5 милиона души, беше отчетен през 2018 г.

От "Варайъти" отбелязват, че триумфът на "Паразит" е сред малкото моменти на церемонията, породили автентична емоция и радост. Критиците от друга страна не пестят определения за шоуто като "френетично", "непостоянно", "безжизнен цирк".

Един от изненадващите моменти - изпълнението на Еминем, хвърли наблюдателите в недоумение.

Рапърът, който през 2003 г. спечели "Оскар" за песента "Lose Yourself" от филма "8-ма миля", но пропусна церемонията, изненада публиката на тазгодишното шоу с изпълнение на същото парче. Еминем на свой ред заяви, че е чакал 17 години, защото е смятал, че навремето няма да бъде разбран.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови