Римски легиони превземат Свищов между 8 и 10 юни (снимки)

OFFNews 05 юни 2018 в 18:07 5926 0

Снимка OFFNews

Част от стотиците легионери, гостували през една от предишните години на фестивала.

За поредна година римски легионери, гладиатори и варвари ще се сблъскат в свищовския древен град Нове между 8 и 10 юни по време на фестивала на античното наследство "Орел на Дунава", предаде "Свищов днес".

Началото на фестивала ще бъде поставено на амфитеатъра Калето в Свищов, където всички 10 участващи групи реенактори от Италия, България, Румъния и Украйна ще бъдат представени с кратки изпълнения. Ще има древни песни и музика – украинците от Бурдони Черна ще представят северен фолклор на викингите и келтите в уникален синтез. Антични танци и военни команди ще изпълнят сцената на театъра, а в края публиката ще изгледа „Троянки“ на Еврипид, на Университетския театър към НБУ. Събота ще е основният фестивален ден, с над 12 часа исторически възстановки в Принкипията на Нове. Публиката ще може да посети римския походен и варварските лагери, където да разгледа бита, работилниците и занаятите на участващите групи.

Предвидено е антично кулинарно шоу, със състезание между готвачите на участващите групи и презентация на готвача Лео Бианки. В ранния следобед младоженци ще кажат своето „Да“ в автентичен свтабен ритуал с участието на реенактори от 3 държави. Следобеда и вечерта са представленията на всички групи – ритуали, танци, живи разкази. Традиционно най-голям е интереса на публиката към вечерната голяма битка – тазгодишния сценарий ще опише развитието на победоносната кампания на император Траян в Дакия. Неделя е денят на големия парад по улиците и площадите на Свищов, когато градът изпраща фестивала и се връща към традиционния неделен ритъм.

Историческите възстановки се радват на истински бум в Европа и САЩ през последното десетилетие. В многобройните групи за възстановки, организирани по епохи, членуват стотици хиляди доброволци. България не прави изключение, клубове за реенактмънт никнат като гъби, особено специализираните в античността и българското възраждане. В античните възстановки у нас домакините-съорганизатори от Първи Италийски легион са пионери – преди 15 години отбелязваме първите крачки в създаването на група, пресъздаваща външния вид, йерархията, командите и бита на римския легион и ауксилиарната тракийска кохорта. И днес Първи Италийски легион е най-големият и известен зад граница подобен клуб, със стотина членове и множество ежегодни изяви в България и Европа.

На 220 км североизточно от София, край най-южната точка на река Дунав е разположен Свищов – наследник на римския легионен лагер и късноантичния град Нове. Римският кастел Нове е известен с най-голямата в империята римска военна болница, с вълнуващата история на готския владетел Теодорих, с подвизите на двата легиона, разположени тук – VIII Августов на Гай Юлий Цезар и I Италийски легион на Нерон. Дори местността, в която са останките от Нове, е наречена от народа Стъклен – заради многобройните артефакти и изящни продукти на стъкларските работилници на римските знаятчии от този град, излизащи в продължения на векове на повърхността.

През последните десетина години, в началото на лятото градът традиционно е домакин на спектакъл, с който биха се гордели основателят му Клавдий и победоносният Траян. Фестивалът на античното наследство „Орел на Дунава“ е домакин на 250 реенактори от няколко държави, които в тридневно шоу връщат античния Нове в годините на слава и разцвет. За разлика от повечето подобни места в България, Нове е експониран и социализиран в истинския смисъл на думата. От една страна, голяма част от разкопките са експонирани по канона за опазване на културни паметници, от друга – разполага със сцена, подходяща за антични възстановки и исторически спектакли. Реенакторите от Италия, Германия, Румъния, посетили Свищов са категорични – подобен съвременен подход и в Европа е рядкост, реставрираните старинни обекти често са с ограничен капацитет за посрещане на туристи, да не говорим за големи събития като фестивали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови