Роджър Балън дарява 4 фотографии от изложбата си 'Архетипи' на Националната галерия (видео)

OFFNews 31 януари 2019 в 15:40 2153 0

Фотографът Роджър Балън, който през ноември откри ретроспективната си изложба в Националната галерия / Квадрат 500 – „Архетипи”, дарява четири свои творби за колекцията на галерията.

„За мен е чест, че няколко мои фотографии ще бъдат част от колекцията на Националната галерия. Бях дълбоко впечатлен от ентусиазма и подкрепата, която получих от всички, с които работих по изложбата, както и от публиката”, споделя артистът.

Фотографии на Балън са и в колекциите на МОМА (Ню Йорк), Тейт Бритън (Лондон), Музея Виктория и Албърт (Лондон), Пушкинския музей (Москва), Центъра Помпиду (Париж) и много други музеи и галерии от цял свят.

Артистът дарява свои фотографии на музеи, които тепърва предстои да подсигурят присъствието на художествената фотография и да намерят повече и по-активно място за проекти, свързани с нея в изложбените си пространства. За Балън, отзвукът от изложбата му в България е показател, че фотографията има потенциал да намери по-сериозно място в музеи и галерии, както и да допринесе за развитието на повече аудитория за културните събития у нас.

Артистът обръща изключително внимание на младите хора, които са най-доверената му публика в цял свят и вярва, че силата на изкуството минава отвъд социалната среда и образование. Фотографиите му и кампанията „Кой е Роджър Балън?” успяха да привлекат вниманието и на млади хора, които досега не са посещавали галерийно пространство нито веднъж.

Една от най-успешните изложби за Националната галерия / Квадрат 500 – „Архетипи” представи фотографии от седемте серии на Роджър Балън, проследявайки творческото му развитие за последните почти 40 години. Архетипите на разруха, отчуждение, абсурд, участ, отстъпление, двусмислие и подсъзнание бяха визуално пресъздадени чрез характерния за Балън стил, в който фикцията и документалността се смесват, за да изградят посланията на подсъзнанието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови