С изложба на седем художнички Гьоте институт открива 2023 година

Името е Понякога тишината

Искра Ангелова 10 януари 2023 в 17:00 2537 0

A builder and a keeper, Елена Велкова

Снимка Гьоте институт

A builder and a keeper, Елена Велкова

„Понякога тишината“
Изложба
19.01. – 17.02.2023 г.

Откриване: 19.01., четвъртък, 18:00 ч.
Гьоте-институт България
ул. „Будапеща“ 1, София

Гьоте-институт България открива новата си културна програма за 2023-та с изложбата „Понякога тишината“, която представя живопис на седем български художнички. Основна тема на събитието е позицията на живописта в днешната масова, визуална култура. Тази позиция е именно отказ от радикални жестове, манифести, нови революции и теории, с други думи – тишина.

Изложбата, чиято концепция е на Мирослав Христов и Калия Калъчева, представя съвременните художнички Албена Петкова, Анжела Терзиева, Гергана Николова, Елена Велкова, Мариана Танчева, Пламена Димитрова и Яна Стойчева. Откриването ѝ е на 19-и януари от 18:00 ч. като част от програмата на координираните откривания и в други галерии от артистичната мрежа КАРЀ.

Заедно с финисажа (закриването) на събитието на 17 февруари е предвидена и дискусия с участието на доц. д-р Силвия Борисова (БАН) и културолога д-р Кирил Василев (СУ „Св. Климент Охридски“), които ще разговарят върху темата на изложбата.

Графичен дизайн: Никол Дечева


Първата за годината изложба в галерията на Гьоте-институт България представя живопис на седем български художнички. Отправна точка на събитието е позицията на живописта в днешната масова, визуална култура. Тази позиция е именно отказ от радикални жестове, манифести, нови революции и теории, с други думи – тишина. Въпреки това живописта е под прожекторите на международната сцена, може би като контрапункт на повсеместната цифровизация и виртуализация и желанието за връщане към „аурата“ на творбата след нейната техническа възпроизводимост (В. Бенямин).

Името „Понякога тишината“ препраща директно към някои заглавия от подбраните произведения („Тишина“ на Анжела Терзиева, „Наречи нещата в тишина“ на Яна Стойчева). Тишината не е просто липса на звук, но и предпоставка за прозрение, интуитивен опит, както и копнеж по неназовимото, бунт срещу шумния свят, борба за интимност. От различните възможни нейни проявления, различните тишини – на утрото, в очакването, между думите на човека срещу нас – зависи крехкият баланс и ритъмът на нашето ежедневие. Тишината може да е осезаема до видимост – между гръмотевиците или при сбогуване с любим човек, като покрива диапазона между творческото уединение и изолацията.

В облaстта на изкуството тази тема се простира далеч отвъд музиката (Джон Кейдж) и звуковото възприятие, бидейки застъпена в естетиката (Сюзан Зонтаг, Макс Пикар), поезията (Рилке), драматургията и визуалните изкуства с техния уклон към минимализъм и концептуализъм от началото на 20-и век. Сред най-големите „интепретатори“ на тишината и творческата й роля са Сюзан Зонтаг и швейцарският философ Макс Пикар, за когото рефлексията върху тишината е „всесетивно изживяване на неизвестното на земята, на света като чудо“. Цитатът е от Силвия Борисова, доцент по естетика в БАН, която също така пише в своя труд „Естетика на тишината и мълчанието“, че „тишината е най-абстрактното и най-конкретното нещо, което можем да си представим – най-крайната естетическа реалия, с осъзнаването на която откриваме най-дълбокото ниво на собствената си сетивност“.

Вернисажът на изложбата се случва и като част от координираните откривания и в други галерии от артистичната мрежа КАРЀ. Повече за КАРЀ и предстоящата програма за 19-и януари 2023 г. – тук.

Заедно с финисажа на събитието е предвидена и дискусия с участието на доц. д-р Силвия Борисова (БАН) и културолога д-р Кирил Василев (СУ „Св. Климент Охридски“), които ще разговарят върху темата на изложбата. Следете ни за подробности около закриването на 17-и февруари 2023 г.

Искате да знаете повече?

Албена Петкова (р. 1995, Бургас) завършва бакалавърска степен и магистратура „Живопис“ в класа на проф. Андрей Даниел в НХА, София. Сред последните й участия в изложби са „В началото част VI“ (2022) в СБХ - „Шипка 6“, „Биографично: места на преживяното, сенки от миналото, сенки от бъдещето“ (2022) в СБХ - „Шипка 6“, MADE IN LESHTEN Vol. 3 (2021) в галерия Little Bird Place, Национална изложба - Млади български художници (2021) в „Райко Алексиев“, „В началото III“ (2020) в „Райко Алексиев“, „Националните есенни изложби“ (2020) в Пловдив и др.

Анжела Терзиева (р. 1987, Сливен) завършва специалност „Живопис“ в Националната художествена академия – бакалавър (2010) и магистър (2012). През 2015 г. получава наградата за живопис на фондация „Едмонд Демирджиян“, а през 2021 г. наградата на журито на Националната изложба конкурс за живопис и скулптура за млади художници на СБХ. Сред последните й участия са „Автопортрети в женски род“ (2021) в галерия „Стубел“, Национална изложба - Млади български художници (2021), „Към началото“ (2022) в „Райко Алексиев“, „Националните есенни изложби“ (2022) в Пловдив и др.

Гергана Николова (р. 1991, Исперих) завършва НХА, специалност „Живопис“, при проф. Божидар Бояджиев. Сред последните й участия са онлайн изложбата I Infinite Dreams от Contemporary Art Magazine (2021), Chromatic@art (2021) в галерия M.A.D.S. в Милано, самостоятелната изложба SCHEIN (2020) в София Прес, „Портет“ (2020) в СБХ - „Шипка 6“, „Спорът за реалността“ (2018) в „Райко Алексиев“, „12 000 луни търпенние“ (2017) в галерия „Дебют“ в София и др.

Елена Велкова (р.1993, София) е завършила специалност „Живопис“ в НХА в ателието на Ивайло Мирчев и Десислава Минчева. Сред последните й участия са Националната изложба – Млади български художници (2022) на СБХ, "Биографично: места на преживяното, сенки от миналото, сенки от бъдещето" (2022, награда за млад художник) в СБХ - „Шипка 6“, „Морфология на пространството“ (2021) в галерия „Райко Алексиев“, Националната изложба – Млади български художници (2021) и др.

Мариана Танчева (р.1983, София) e художник, който живее между София и Амстердам, където завършва художествената академия Gerrit Rietveld Academie. Сред последните й участия са самостоятелните изложби „Блок номер 4” (2022) в галерия “Avrtikl”, София, и What is happening here, The future is bright в Амстердам, както и групови участия на Sofia Art Week 2022, „Блок номер 4“, втора част, Изоставената ЖП гара Подуяне- Разпределителна и др.

Пламена Димитрова (р.1996, София) е завършила специалност „Живопис“ в Национална художествена академия, София, бакалавър (2019) и магистратура (2021). Сред последните й участия са изложбите „В началото част VI“ в СБХ - „Шипка 6“, „Млади автори“ в галерия „Неси“ в Бургас, форум KvArtal (2021), колективна изложба в галерия „Арт36“, изложба на студенти от НХА, клас 2019, в културен дом „Дом Витгенщайн“, Виена, и др.

Яна Стойчева (р.1990, Пловдив) е завършила специалност „Живопис”, Национална художествена академия, София, в класа на проф. Андрей Даниел. Сред последните й участия са „Колекция с продължение“ (2022), изложба на колекцията на Дарик радио, галерия „Стубел“, София (2022), самостоятелната изложба „Поглеждай всичко първо с тишина“ (2019) в галерия-книжарница „София Прес“ в София, Национални есенни изложби в Пловдив (2016), изложба на група Answer 51 „Никога не мислим за бъдещето, то идва достатъчно бързо“ (2016), „Юзина“, София, и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови