С премиерна книга на Явор Милушев започва наситената със събития седмица в НДК

ОFFNews 21 януари 2019 в 11:23 2516 0

На 21 януари в Клуб 1 от 18:30 часа ще се състои представяне на книгата на Явор Милушев "Апокриф за воаяжа на една овца от стадото на пастира". Книгата е на издателство „Книгомания”. В нея авторът преплита, както свои автобиографични моменти, така и прави собствен прочит на големите събития в страната от близкото минало.

„Апокриф за воаяжа на една овца от стадото на пастира" е книга с мемоари, обобщения и размисли на Явор Милушев, съпруг на Цветана Манева, с автобиографична основа, но не е традиционната автобиография, макар да е близо 600 страници.

В него няма да намерим последователно, хронологически разгърнат автобиографичен разказ – от ученическите години, към трудния или внезапен професионален избор до зрялата възраст на равносметката. Авторът е избрал съвсем различен подход. Проф. Михаил Неделчев, редактор на книгата, я характеризира така:

„С цялото разгръщащо се като пълноводна река повествование, виртуозно ползващ изразните си средства, авторът гради и свързва в единен поток спомени, родови предания, геополитически обобщения, размисли за националната съдба, паралелни разкази на общобългарската и евроатлантическата политическа история и на цивилизационните процеси от последните няколко века. Една книга призив да мислим и съпреживяваме света в цялата му пълнота и богатство“.

Хитовият моноспектакъл на Театър 199– „Чамкория”, по романа на Милен Русков, ще се играе на сцената на Театър Азарян от 19:30 часа на 21 януари. Режисьор на постановката е Явор Гърдев, спектакълът е с участието на Захари Бахаров. Билетите са изчерпани!


На 21 и 22 януари от 19:00 часа в кино „Люмиер Лидл” може да гледате най-новият филм на италианския киномайстор Паоло Сорентино – „Те”. Филмът, разкриващ противоречивата личност на бившия италиански премиер Силвио Берлускони, имаше само една прожекция в рамките на изминалата вече Киномания. „Те” се фокусира не само върху Берлускони, но и върху най-приближените му хора, а основният период, в който се развива действието е между 2006 и 2010 г., когато бившият министър-председател се разделя със съпругата си Вероника Ларио и организира безкрайни купони с млади момичета.

Отново в понеделник, 21 януари, в зала 11 (кино „Люмиер Лидл”) между 17:00 и 20:00 часа ще се проведе конкурсът Евтимиев ученик“ на 41 ОУ „Св. Патриарх Евтимий“. Преди 25 години в столичното 41-во ОУ „Св.Патриарх Евтимий“ се създава традиция за отбелязване на патронния празник на училището – 20 януари (Св.Евтимий“, Патриах Търновски), с единствения по рода си „Евтимиев конкурс“. В него взимат участие ученици от подготвителни групи до 7-ми клас, като всеки един от тях се изявява с различен и неповторим талант.

Във вторник – 22 януари в зала 6 ще се проведе дискусия на тема „Имат ли значение фактите? Дезинформацията като инструмент по време на избори”. Инициатор е Бюрото на Европейския парламент в България. Събитието ще продължи от 16:00 до 18:00 часа. Достъпът ще е през вход А6. По време на събитието четирима чуждестранни гости ще представят опита на своите организации в борбата с дезинформацията в контекста на наближаващите Европейски избори през май 2019 г. Техните презентации ще бъдат последвани от дискусия, по време на която публиката ще може да задава въпроси към ораторите. Модератор на дискусията ще бъде журналистът Светослав Иванов.

Също на 22 януари от 19:00 часа зрителите в Театър Азарян ще могат да се забавляват с магичния спектакъл „Кралят Елен” с режисьор Анастасия Събева. Постановката е с участието на Августина-Калина Петкова, Борис Кашев, Боян Арсов, Веселин Петров, Елена Нацариду/Елена Иванова, Ненчо Костов и Стелиан Радев, Весела Петрова.

Във вторник – 22 януари от 13:00 до 16:00 часа в Литературен клуб „Перото” ще се проведе журналистически семинар на тема „Година на избори: дезинформацията като инструмент за влияние”. Модератор на събитието ще е Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България.

Отново във вторник от 19:00 часа в Литературен клуб „Перото” ви очаква първият по рода си акустичен концерт за три арфи – „Арфата разказва”. Солистките Кохар Андонян, Илияна Селимска и Весела Тричкова се събират за първи път като трио и обещават един наистина вълнуващ концерт. Програмата ще включва произведенията на Марсел Турние – „На разсъмване”, 4 прелюда; Габриел Вердал – 2 пиеси за арфа; Анриет Рение – „Пиниите от Шарлен”, „Ручеят”; Бернар Андрес – „Диади”, „Подправки”; Карлос Салседо – „Песен в нощта”; Исак Албенис – „Гранада” и Енрике Гранадос – Хота.

В сряда, 23 януари в кино „Люмиер Лидл” ще има премиерна прожекция, предназначена само за професионалисти, на филма „Може ли да убиваш” с режисьор Иван Ничев. Филмът е с начален час 19:00 часа, а входът е само с покани. Седем млади българи, жители на Видин, решават да станат платени рейнджери,за да се спасят от беднотията в малкия Дунавски град. Подготовката им с тренировки, учения и военни „маневри“ събужда много смях, но и размисъл за верските войни и съдбата на Европа и света. С участието на: Ясен Попов, Ивайло Драгиев, Николай Върбанов, Живко Джуранов, Иво Йончев, Александър Кънев, Атанас Найденов, София Маринкова и др.

На 23 януари от 19:30 часа в ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс публиката ще може да гледа спектакъла „Пътуване към ада”. Адът е експериментална хипотеза за форма на живот. Той разкрива ада не като неизбежност, а като необходимост. Изследване на Ада като място не на осъществяване или неосъществяване на желанията, а на откритието, че желанието започва и завършва в себе си. Режисьор на спектакъла е Ани Васева, текстът е на Боян Манчев, а музиката на Константин Марков. Главната роля е поверена на Леонид Йовчев.

Книгата „Майко мила” на Елисавета Белобрадова ще бъде представена в сряда – 23 януари в Литературен клуб „Перото” от 18:30 часа. С куп съвети, конкретни дестинации, легенди и предания ще ви залеят Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова на представянето на най-забавния наръчник за пътуване с деца.

На 24 януари в зала 1 на НДК от 10:00 часа ще бъдат връчени дипломите на възпитаниците на Медицинска академия – София.

В четвъртък, 24 януари от 19:00 часа, в зала 11 (кино „Люмиер Лидл”) Китайският културен институт ще представи спектакъл на трупа от Китай, озаглавен „Звуци от земите на Гансу”. Концертът включва изпълнения на традиционни музикални инструменти и разкрива спецификата на древната музика по пътя на коприната, а от друга страна се представя съвременния й облик. Програмата пресъздава хармоничната атмосфера на уют,предава благопожелания на българската публика и я дарява с пиршество за сетивата.

„Несеминарът” с лектор Юли Тонкин ще се състои на 26 януари в зала 1 от 10:00 часа. По време на събитието публиката ще научи как да има повече енергия, как да подобри психиката си, как да открие призванието си, как да управляваш финансите си, как да има повече време, как да подобри отношенията си с околните и комуникацията с тях.

Среща на студенти, които учат в Холандия организира „Юнифай” - официален представител на холандските университети в Литературен клуб „Перото”. Срещата ще се проведе между 18:00 и 20:00 часа в събота – 26 януари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови