СФФ започва прожекциите на открито с премиерата на филма ''Денят на жената'' на Доля Гавански

Откритата сцена е в Парк Военна академия

OFFNews 30 юни 2020 в 12:41 3509 0

Впечатляващият документален филм на Доля Гавански е неин пълнометражен дебют в киното. Тя е сценарист, режисьор, продуцент и глас зад кадър на „Денят на жената“. Нейни партньори в продуцентския екип са Таня Георгиева, Мартичка Божилова, Виктор Чучков и Борислав Чучков. Световната премиера на филма е в програмата на международния кинофестивал в Москва през 2019 година, а след това печели специална награда в Ялта и приза за най-добър филм на фестивала „Russia Abroad“.

„Денят на жената“ е интимен, изненадващ, забавен, ексцентричен, красив, наистина „женски“ филм, който представя изключителните истории на няколко жени, родени в Съветския съюз, преживели световните турбуленции от революцията през 1917 година до наши дни. Тези жени са свидетелки на историческите и социални промени, а филмовият разказ предлага уникален поглед „отвътре” към руския феминизъм. Мозайката конструират Нобелов лауреат, „гласът на СССР“, популярнa блогърка, шеф на компания за киберсигурност, ветерани от битката при Сталинград и ленинградската блокада, феминистка в изгнание, трактористка-героиня и много други… Тези жени са изградени в култура, официално прокламирала жените като равни на мъжете. Възпитани са, че могат да постигнат всичко, но на каква цена – и каква всъщност е действителността?

Във филма участват Дина Григориева, Светлана Алексиевич, Олга Ускова, Наталия Касперски, Елена Кригина, Мария Рохлина, Мария Грибанова, Наталия Малаховская, Ирина Островска и много други забележителни дами.

Доля Гавански израства в няколко страни, учи актьорско майсторство в Москва и Лондон, завършва университета в Кеймбридж. Защитава докторат по руски театър в колежа Голдсмитс към Лондонския университет. Като актриса е работила с Майкъл Уинтърботъм, Анджелина Джоли и сър Тревър Нън. Българската публика наскоро я гледа в главната женска роля във филма „18% сиво“. През 2015 година основава своя продуцентска компания във Великобритания, „Теа Филмс“. Интересът й е фокусиран върху „гласа на жените“ и разчупването на стереотипите. Сърежисьор и автор на пълнометражния документален филм „ГОЛОС: гласовете от Украйна“ (2016). Гавански е един от кураторите на изложбата „Супер жени – работeте, изграждайте и не хленчете“ (топ културно събитие според в-к „Гардиън“). „Денят на жената“ е нейният самостоятелен дебют в пълнометражното кино.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови