СИЛАТА НА РОКА 11: Пост-ковид преброяване

Емил Братанов 24 юни 2022 в 08:17 2096 0

Жури Силата на рока

Снимка Емил Братанов

Жури Силата на рока

Година и девет месеца след предишното декадно издание (тогава: в първата ковидна есен), отново с помощта на НФК и старите приятели от „Мастило Мюзик” и „Форте Мюзик”, банди (преобладаващо млади, но не само) от цялата страна пак потърсиха публика и награда в Маймунарника. „Силата на рока”, познат като „фестивалът на Милена”, се превръща в наложила се традиция със завидна възраст (мисля, че единствено конкурсите на Доно Цветков във Варна водят в „бройката” със сходен добротворен инат в провеждането си).

Точно 10 групи излязоха на сцената в Борисовата градина в единайсетото издание на нашенския Power of Rock. Имаше такива от Пловдив, Плевен (цели две), Хасково, Габрово и Благоевград (останалите: софийски). Пак традиционно, съмишленици от Дръмскуула на Драго (виж предишни публикации в Оффнюз за събитията от 3-о, 4-о, 8-о, 9-о и 10-о издания) се представиха в програмата, а някои дори отпаднаха в последния момент. Клановият рокбенд на сем. Малкодански от Плевен убедително спечелиха втора китара (като награда на публиката) с второто си присъствие тук и ни карат да помислим дали за догодина инструментът-премия да не бъде бас; поне да се попълва оборудването на готините момичета и момчета, водени от татко си. Nonsense (втори през 2020-а) останаха без награда, но пък Rebels (трети от 10-тото издание) се изкачиха с една позиция по-нагоре в генералната оценка за конкурсната песен и изявата им изобщо.

И този път имаше от всичко по малко; екстремните хевиметъл стилове като че ли бяха по-умерено представени. За тяхна сметка се появи акустична формация. Пеенето на английски/български бе почти равнопоставено, но конкурсните парчета на български бяха в повече. Дори пяха и свириха и балади! Май липсваше „прогресив”, но в палитрата на „пауър”, „гръндж” и „траш” се добавяха „глем”, „пънк”, нафукано – но и „клубно” излъчване, и легендарни кавъри за вдигане на градусите под сцената.

Дошлите от Благоевград (те пък „колежани” от местното Presto Music school) Legacy стартираха последни, ала първо с кавър на „Улето” на Цепелин – интерпретация с дамски вокал – и си заслужиха (в подножието на призовите места в „класирането”) предоставените от Емо Анчев („Конкурент”; член на журито) билети за предстоящия Челопеченски рокфест „Вълчата пътека”. Split стъпиха на третото място с авторско парче на английски и три кавъра с лъх от инди-емоциите на Нирвана. Rebels (пораснали с още една година – а, че работят усърдно, им личи) вече са втори (за конкурса от настоящата 2022-а) и утвърждават базата на имена от предишното им поколение („Ера”, Милена», „Контрол”) в неспирното развитие на българския рок. Първата награда отнесоха в Пловдив чудесните Sex Junkie с авторски парчета на английски и конкурсно – балада. Бяха и атрактивни и събраха публика под рампата. Ще издам като подробност, че те получиха от журито 58 (от максимално възможните 60) точки и разликата им с плевенската „семейна” банда беше 5 пункта.

Именно „Гравитация рок” бяха – според журито – реално втори, но „освободиха” позицията, понеже грабнаха за пореден път отредената като награда на публиката китара. Май само при тях се усетиха и „неометъл”, и „прогресив” елементи. А конкурсното им парче бе балада, в която се редуваха куплети на италиански и на български. Осезаемият groove в изпълненията им също е доказателство, че там се работи много и с удоволствие.

В журито тази година (като че ли, най-многолюдно от последните издания) имаше повече музиканти и двама журналисти: Драго Ганчев от Дръм училището, свързаният с Пловдив и с Габрово Иво Цанков („Джак Даниелс”; обещал също мини-фест за премираните групи в клуба си под тепетата), Иво Кицов (БНР и Mysound), Емо Анчев („Конкурент”), самата Милена и вашия хронист д-р Братанов. За саунда отговаряха хората на Льошко и им благодарим.

Догодина – пак! Само да сме живи и здрави. Ясно е, че не линее актуалното рок поколение. И, че слуховете за замирането на истинския рок у нас, са силно преувеличени. Трябват му повече сцени и медии, нищо повече.

(История и видео-гигове от конкурса – на ФБ страницата на Силата на рока 11. И не, не съм съгласен, че Rebels са били една от „най-слабите междувпрочем”, както “Sam Pro” е написал там. А „Илектрик Рокси” събраха от журито равни точки с „Нонсенс”, точно с една по-малко от поощрените Legacy. Т.е. реално разделяйки шестото място – ако „извадим” плевенчаните от подреждането.)

Силата на рока 10 (в Оффнюз)
https://offnews.bg/kultura/silata-na-roka-10-737122.html

Силата на рока 9
https://offnews.bg/kultura/silata-na-roka-volume-to-e-na-9-712148.html

Силата на рока 8
https://offnews.bg/kultura/silata-na-roka-8-final-ni-razmisli-688625.html

ФБ страница на конкурса
https://bg-bg.facebook.com/SilataNaRocka/

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови