Саманта Мортън: Ролята ми на Алфа в 'Живите мъртви' е вълнуваща, но не искам част от нея в себе си

OFFNews 24 март 2020 в 11:27 5905 0

Снимка Jace Downs/AMC

Доколко познавахте „Живите мъртви“, преди да приемете ролята на Алфа? Бяхте ли фен?

Не познавах предаването много добре. Трябваше да проуча за какво става въпрос в историята и каква би била отговорността да изиграя толкова ключова роля. Разучих комиксите, от които е вдъхновено предаването. Разговарях и с Анджела, която е шоурънър на поредицата. Правех същото, което съм правила с години, опитвах се да намеря истината за персонажа, отвъд контекста на заобикалящото го.

Случайност ли е, че Анджела избра именно вас, като жена, да изиграете тази роля, или това е знак за промяна?

По-скоро мисля, че решението е базирано на материала от комиксите, защото Алфа присъства там, както и Шептящите. Тя е част от историята на комиксите, създание е на Робърт Къркман. Мисля, че е щастлива случайност, че Анджела стана шоурънур, когато Алфа се появява като герой.

Алфа ли е ролята, която бихте избрала за себе си, ако се присъединявахте към сериала днес?

Да, мисля, че е чудесна роля. Страшно много ми допадна. Това е един многопластов, много комплексен и тежък персонаж. Тя е от този тип персонажи, които забелязваш. Например, когато гледам филмите за Джеймс Бонд, винаги ми харесва лошият . Бих искала да играя такава роля. (смее се)

Нигън и Алфа. Какво можем да очакваме от техния съюз?

Фойерверки!

Какво е усещането да бъдете част от толкова популярна продукция?

Аз живея в провинцията, във ферма в един от националните паркове. Не излизам много и не съм пряк свидетел на всичко това. Така че, за мен лично, до известна степен е спокойно, но много се радвам на факта, че когато говоря с екипа те коментират, че получаваме най-добрите отзиви, които предаването е имало от години. Хората много го харесват. Страхотно е да си част от такава продукция. Много е вълнуващо, че всеки епизод е като филм сам по себе си и че едни от най-талантливите хора в бизнеса създават този сериал.

Какво Ви казват феновете, когато Ви разпознаят на улицата?

Не ме разпознават на улицата(смее се). Живея далече. Но ако съм в Лондон и отида в някой ресторант, хората ме молят за снимки, което е ОК. Това обаче не се случва често, живея спокоен живот със семейството си и не излизам много.

Къде бихте отишла в случай на апокалипсис?

В някоя църква. Ако апокалипсисът се случи, всички ще искаме да се скрием някъде и предпочитам да се помоля и да се напръскам със светена вода и ще съм добре. Не знам. (смее се) 

Във всеки от нас неизменно има и по нещо лошо. Смятате ли, че всички притежаваме частица от Алфа в себе си?

Не мисля, че Алфа е лоша, наистина не смятам така. Мисля, че е въпрос на монтаж/редакция и на начина, по който е представена. Идеята е, че все пак трябва да има злодей. Алфа има аурата на еко-боец, на човек, който се завръща се към естественото, към природата. В девети сезон тя пътува с Шептящите и се разбира с тях, но е брутален лидер. Налага ѝ се да бъде такава, за да създаде тази организация. Определено има психични проблеми и страда от посттравматичен стрес. Все пак дъщеря ѝ е била отвлечена от тези хора. И просто си е казала, „Не, не, няма да позволя да ми причините подобно нещо!“. По този начин са я превърнали в злодей. В нейната история, тя просто се справя с обстоятелствата, тя е лидер на армия. От една страна е предводителят на тази армия, а от друга е човекът в своето уединение. Тя просто си върши работата. Все пак се надявам, че не носим частица от нея в себе си. (смее се)

Кои са живите мъртви на съвремието ни? Не са ли хора в костюми, които постоянно гледат телефоните си?

Не мисля, че е така. Мисля, че хората са много самотни и затова сме пристрастени към телефоните си. Трябва да има нещо в това кликане. Както например при консумацията на сирена – доказано е, че има съставка, към която се пристрастяваме. Има нещо в телефоните, в смартфоните конкретно, не говоря за старите телефони, които имахме преди, аз съм на 42 г. Живеем в общество, в което имам чувството, че хората имат нужда отново да се научат да бъдат хора, да остават сами със себе си, да прочетат книга и да не бъдат постоянно занимавани с нещо. Да се наслаждават на тишината (Enjoy The Silence), както са казали Depeche Mode. Но също така искат да следят последните новини, особено сега с коронавируса, или с войните, или глада. Като личности сме силно податливи към пристрастяване. И големите технологични компании са наясно с това. Сега например съм изключително натъжена, че Обединеното кралство напусна Европейския съюз, тъй като самата аз съм наполовина полякиня, наполовина ирландка. Намирам го за трагично. Но това е моето лично мнение, защото смятам, че трябва да сме по-толерантни и възприемчиви, да не сме сами. Споменавам това, защото виждам, че тези големи компании управляват света и не съм сигурна, че добруването на хората винаги е на първо място, когато става въпрос за пари. Затова не смятам, че живите мъртви на днешното време са хората, които гледат своите телефони. Не съдя никой по този начин. Мисля, че обществата се разпадат заради бедност, глад и невежество. Отнето е чувството на хората за взаимна грижа, което за съжаление означава, че те нямат този дух на общност, който смятат, че имат и в крайна сметка всеки се грижи за себе си. Имам чувството, че нещата вървят назад, вместо да се развиват.

Защо смятате, че „Живите мъртви“ се е превърнал в такъв културен феномен с годините?

Според мен е заради темата за човечността. Имам приятелка, която не харесва хорър жанра и ми каза, че не мисли, че може да гледа сериала, защото ѝ изглежда много страшен. И аз ѝ казах „Зомбитата са най-малко страшното нещо. Просто виж как живеят тези хора.“. Сега е много запалена, вече е на шести сезон и ми казва „Трябва да го гледаме!“. Продукцията разглежда човечеството по един изключително интересен начин. По начин сходен на „Паразит“, който спечели „Оскар“ за най-добър филм тази година. Когато ги гледаме си мислим какво казват те за нас като човешките същества и за постъпките ни. До известна степен те ни показват, че в крайна сметка всички сме животни.

Голяма част от ролята ви в сериала се състои в това да сте майка. В реалния живот също сте майка. Какъв тип родител сте? И какви съвети давате на дъщеря си в сериала?

Не обичам да обсъждам семейството си, затова няма да говоря за дъщеря си. Ще разкажа обаче за Лидия. Независимо дали човек е изправен пред апокалипсис или не, проблемите, с които се сблъсква Алфа, биха били сходни – например да живее в апартамент с 19-годишно момиче, което иска да се жени за мъж, който тя не одобрява или да има проблеми с осигуряването на образованието ѝ – това са универсални теми за един родител. За Алфа и Лидия просто контекстът е, че е настъпил апокалипсис. И мисля, че именно това е чудесното на поредицата, че имаме тези невероятни сцени на апокалипсис, но всъщност случващото се е една много лична история на конфликт между майка и дъщеря.

Казвате, че подбирате много внимателно проектите, в които участвате и персонажите, които играете. Какво повлия на решението Ви в случая и с какво допринесохте за изграждането на персонажа?

Приносът ми за изграждането този персонаж е същият, който съм имала и при всички останали роли, които съм играла – наистина да се постарая да намеря същината и душата на този някого. Почти като при психоанализа. Какво е било детството ѝ, какви са били родителите ѝ, в какво училище е била, каква музика е слушала, какъв е бил съпруга ѝ, дали е била религиозна, какви са били предпочитанията ѝ, любимите ѝ храни… Трябва да изградиш история за този човек, фалшиво минало. Така подхождам към всички персонажи. Сигурно това се дължи на факта, че много често ми се е случвало да импровизирам, а когато импровизираш трябва наистина да познаваш есенцията на човека, който играеш, за да не разчиташ на сценария или историята. Можеш да я развиеш във всякаква посока и все пак да съхраниш персонажа.
По отношение на това, че подбирам проектите си – тъй като играя роли от 12 г., не ми се иска да се отегча. Обичам предизвикателствата, обичам да играя различни роли, такива, на които не съм попадала до момента. Понякога може да става дума и за екипа – да ми предложат наистина фантастична роля, но да не смятам, че точно тази компания е подходяща за мен. Или както се случи с движението МеТоо – има определени режисьори, с които никога не бих работила.
Понякога ми е трудно, защото съм такава откакто бях на 19 г.

Учудвате ли се, че хората още ви свързват със „Специален доклад“ (Minority Report) и че този филм имаше такова сериозен отзвук?

Мисля, че публиката ме помни от „Специален доклад“ (Minority Report), защото бях с гола глава. В „Живите мъртви“ също съм с гола глава. (смее се) Това е запомнящо се. Мисля, че хората много харесват филмите на Стивън Спилбърг, още повече „Специален доклад“ е sci-fi. За мен беше привилегия да бъда част от този филм.

Както споменахте, за тази роля сте обръснала главата си. Има ли нещо, което не бихте направила за роля, като например да качите или понижите теглото си?

Като жена, която има три деца, съм изпитала промени в теглото си. Без значение дали това се случва поради неща от нормалния ми живот или както беше случая с продукцията, която снимах в Сърбия – там персонажът ми беше бивша военна и трябваше да премина военни подготовка и тренировки, за да съм в нужната форма. Следващата ми роля пък беше Маргарет в „Блудници“, затова ядях много паста, пиех вино. Възприемаш чертите на персонажа и се въплъщаваш в ролята. Вече съм на такава възраст, в 40-те си години съм, така че това започва да става опасно и трябва да съм здрава физически и психически. Трябва човек да се грижи за себе си. Бих ли обръснала отново главата си? Да, вероятно. Но всичко е свързано с това какво е подходящо за дадения персонаж. Самата идея, че цивилизацията може да оцелее в свят пълен с мъртъвци изглежда все по-невъзможна.

Живите мъртви, Сезон 10
Всеки понеделник от 23:00 ч. по FOX

Преди 10 години един мъж се опитваше да открие семейството си и постави началото на сериала „Живите мъртви“. С течение на времето семейството му се разшири и членовете му станаха главни действащи лица в сериала. Те се биха, оцеляха и създадоха ново поколение.

В продължението на десети сезон издръжливостта на оцелелите ще бъде поставена пред огромно изпитание и пред най-страховитата заплаха, с която са се сблъсквали досега. Те трябва да се изправят пред това предизвикателство, но дали има надежда да надделеят срещу мощта на Алфа?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови