Съставиха списък с препоръчителни четива за деца и тийнейджъри

OFFNews 25 април 2017 в 16:13 15783 7

Снимка Freepik

Националният център за книгата изготви списък с любимите препоръчителни четива на децата, съставен на база на проучвания и кампания в социалните мрежи.

Той е разделен на шест сегмента и покрива цялото училищно образование – от предучилищната до края на гимназията.

Списъкът беше представен по време на четвъртата дискусия от поредицата на Националния център за книгата – НДК, посветена на Годината на детската книга.

Литературният канон и съвременните произведения да вървят ръка за ръка в училище, да се развиват алтернативни подходи към произведенията, училищните библиотеки да се превърнат в привлекателни социални средища за младите хора – около тези препоръки се обединиха участниците Ангел Игов – писател и преводач, Александър Секулов – писател и поет, Александър Шпатов – писател, доц. д-р Дарин Тенев – преподавател по Теория на литературата, преводач и японист, Александър Кръстев – „Аз чета”, Михаела Петрова – ръководител на Национален център за книгата – НДК.

Участниците в дискусията бяха категорични, че децата трябва да бъдат възпитавани да обичат книгите вместо просто да преследват оценки.

Начинът, по който се изучава литература в училище, води до това, че учениците я свързват със задължение, срещу което се бунтуват.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29216

7

Лопе де Вега

03.05 2017 в 15:19

Без да обсъждам качеството на списъка, макар че имам доста забележки, искам да питам кой е подбрал съставителите му и по какви по-точно признаци. Имам усещането, че някои от тях не са чели достатъчно или не са чели нужното.

Поздрав!

16193

4

SC

25.04 2017 в 17:38

Да прочетат „Винету“ е напълно достатъчно. Доказано помага в кариерата.

29585

3

Izalina

25.04 2017 в 16:52

Е добре е. 1-3 заглавия годишно си е съвсем достатъчно.

Само не разбрах на каква база е съставен този списък и колко представително е това проучване, след като вътре не виждам огромно множество от книги, абсолютен хит сред децата - някои отскоро, някои от десетилетия ... нито пък доказано любими класики

12392

1

мгергов

25.04 2017 в 16:18

Да имаше кой и да чете, щеше да е добре, но йок!