Сатирата показва изложба с карикатури на Илиян Савков

Българинът има повече от 30 награди от конкурси по цял свят - Япония, Тайван, Корея, Италия, Сърбия, Турция, Русия

ОFFNews 05 октомври 2016 в 18:14 11457 1

Карикатура на Илиян Савков.

На 6 октомври от 18:00 часа в Сатиричния театър "Алеко Константинов" в София ще бъде открита изложбата на карикатуриста Илиян Савков - „Рисунки с тънки намеци“.

Това е първата самостоятелна изложба на Савков за столичната публика за периода от 25 години, в който той се занимава с карикатура, като в нея ще видим 60 негови произведения.

Цифрата не е избрана случайно – именно на 6-ти октомври със спектакъла „Името“ се открива 60-тия юбилеен сезон на Сатирата. Да представи изложбата авторът е поканил своя колега Чавдар Николов – също толкова безкомпромисен карикатурист като него.

Сред експонатите има и много наградени творби от различни световни фестивали на карикатурата. Илиян Савков е носител на над 30 награди от цял свят, като 3 пъти негови творби са печелили големите призове на световния фестивал "World Press Cartoon" в Потругалия.

„Успехът ме споходи на много места по света, но в България ми беше най-трудно", признава той. 


Преди 25 години – точно по време на голямата икономическа и духовна криза в България – той започва с карикатурата „по принуда“. Вместо да рисува големи живописни платна, които изискват много и скъп материал – той разбира, че за карикатурата са необходими само туш, перо и малък лист хартия. Много скоро идва първата му голяма награда от Япония, подплатена и финансово.

От тогава насам майсторът на политическата и вицова карикатура без думи продължава да иронизира героите на нашето време и да ни разсмива. Последните десет години карикатурите на Савков първо виждат бял свят на страниците на периодичния печат.

„Карикатурата е протестът на необяздения човек. За мен тя е безметежното състояние на мисълта и духа“ – споделя карикатуристът.

Българинът има повече от 30 награди от конкурси по цял свят - Япония, Тайван, Корея, Италия, Сърбия, Турция, Русия. Показвал е свои творби в Сан Франциско и Лондон. Президентът на Турция Сюлейман Демирел преди 10 години му връчва наградата "Настрадин Ходжа" в Анкара. 5 пъти е носител на призове от "Йомиури", Токио.

Правил е самостоятелни изложби живопис в Сан Франциско, Лондон, Варшава, Варна, Пловдив, Бургас. Негови работи има в публични и частни колекции по целия свят. Председател на българската секция на Международната асоциация „Права на карикатуристите“. През последните десет години е карикатурист на вестник „Стандарт“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26179

1

ELPIDA

06.10 2016 в 14:53


„Успехът ме споходи на много места по света, но в България ми беше най-трудно"

Защото не си цениме талантите особено когато ни настъпват, даровити Савков ...
Успех на изложението !


P.S. Offnews, броячът ви не е наред.
 
X

Да помогнем на украинските деца!