Сбогом, Кристофър Робин. Сбогом, илюзии (видео)

Мария Пеева 20 ноември 2017 в 15:07 19131 0

Снимка kinomania.bg

"Сбогом, Кристофър Робин" (Великобритания, 2017 г.) е едно от хитовите заглавия на "Киномания". Филмът, разказващ за създаването на любимата на поколения читатели книга „Мечо Пух” от драматурга Алън Александър Милн, е номиниран за Британските награди - за поддържаща актриса на Кели Макдоналд. Предстоящите прожекции на "Сбогом, Кристофър Робин" в рамките на "Киномания" са в сряда, 22 ноември, от 20:00 ч. в Euro Cinema; в събота, 25 ноември, от 15:30 ч. в кино "Одеон"; в неделя, 26 ноември, в 15:45 ч. в Дома на киното.

Не е лесно да си дете на известен автор, а да си звезда, защото си герой на роман, любим на цял свят, е още по-сложно. И понякога тъжно.

Предполагам, че всеки, който е чел “Мечо Пух”, би искал да гледа този филм. И е редно да ви предупредя, че той не е лек, очарователен филм за пораснали деца. Това е изключително тъжен филм за едно семейство, което преживява травмата на две войни, бремето на известността и медийното внимание.

Кристофър Робин се ражда в семейството на Алън Александър Милн, който вече е известен сценарист и автор в сатиричното издание “Пънч”. Семейството очаква момиче и майката трудно приема раждането на син. Спомените от войната са твърде пресни, раните - прекалено дълбоки, и тя не иска да се привърже към момчето, което един ден ще порасне и ще отиде на фронта.

Когато А.А. Милн решава да отведе семейството си далеч от Лондон, за да твори на спокойствие, за съпругата му това е още една драма. Изобщо, ако всичко това се случваше в наши дни, най-вероятно щяха да диагностицират майката със следродилна депресия, но по онова време надали някой е обръщал внимание на тези състояния. И Дороти, майката на малкия Кристофър Робин, когото всички наричат Били, все повече се отдалечава от детето си. В детството бавачката е най-близкият му човек и когато тя заминава, травмата за Били е огромна.

Майката бяга в Лондон, бавачката я няма и А.А. Милн изведнъж се оказва сам със сина си, когото много обича, но няма никаква идея как да се грижи за него. И тогава, от игрите на баща и син във величествената стара гора край имението, се ражда великолепният приказен роман “Мечо Пух”. И за двамата това е най-щастливият период от живота им.

В онези следвоенни времена на обезвереност, безкрайни страдания и тежки загуби “Мечо Пух” жъне небивал успех. Хората просто имат нужда да видят, че в този жесток свят едно дете може да бъде щастливо. Имат нужда от усмивка, от детска невинност, от надежда. И я намират в чудесните герои на “Мечо Пух” и в малкия Кристофър Робин.

Хлапето се превръща в медийна звезда и доста време поддържа успешно този имидж. Но славата си има цена и за малкия Били тя е висока.

Гледайте този филм. Историята зад “Мечо Пух” е колкото тъжна, толкова и човешка. И ще ви накара да оцените още повече този прекрасен герой, макар че филмът напълно опровергава любимата му максима “Колкото повече, толкова повече”.

И един интересен факт за финал - Кристофър Робин отказва да използва и един цент от огромните приходи, които книгите за Мечо Пух носят на семейството му. За него сладкият мъдър мечок завинаги си остава “Онова проклето мече”, което обърква живота му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews