'Сестра' - новият филм на Светла Цоцоркова, ще бъде в конкурсната програма на 24-тия София Филм Фест

ОFFNews 21 януари 2020 в 15:10 3040 0

„Сестра“ е вторият пълнометражен филм на режисьорката след носителя на много престижни международни отличия „Жажда“. Филмът има завидна фестивална съдба дори в сравнение с дебютния филм на Светла Цоцоркова.

Световната премиера е на фестивала в Сан Себастиан, в програмата „Нови режисьори”. Там филмът е отличен със специален диплом. Веднага след наградата „Сестра“ е купен за разпространение в Китай и Франция. Десет дни по-късно получава приза за операторско майсторство на фестивала „Златна роза“ във Варна за работата на Веселин Христов. Още десет дни по-късно – наградата на младежкото жури на ФИПРЕССИ на фестивала във Варшава. През следващите седмици „Сестра“ получава голямата награда в Скопие на фестивала Cinedays и голямата награда за най-добър филм на фестивала в Котбус - Германия. Междувременно участва на фестивалите в Лондон, Минск, Солун, Гьотеборг...

През март „Сестра“ ще участва в международния конкурс за първи и втори филми на 24-ия София Филм Фест.

„Филмът на Цоцоркова е за семейния живот и сестринството, за малките, уж невинни лъжи, които споделят членовете на едно семейство, и за начина, по който могат да бъдат преодолени противоречията между близки хора – теми, които са познати на всеки от нас“, пише списание Variety.

„Вторият пълнометражен филм на Светла Цоцоркова е доказателство за нейните талант и способности да пресъздава отношения между членовете на едно семейство, обусловени от средата, в която живеят“, е коментарът в Cineuropa.

Главната роля в „Сестра“ е поверена на Моника Найденова, откритие на Светла Цоцоркова от първия й филм „Жажда“. В останалите роли са Светлана Янчева, Асен Блатечки, Елена Замяркова, Валентин Ганев, Иван Савов и Александър Бенев. Сценарият е на Светослав Овчаров и Светла Цоцоркова, които са и продуценти на филма.

„Със Светослав Овчаров отдавна искахме да напишем сценарии за това, че аз обичам да послъгвам и да си измислям истории. Когато преди седем години намерихме Моника и заснехме „Жажда”, решихме, че сега е правилният момент да напишем този сценарий: бяхме намерили момичето, което може да играе самата мен”, разказва историята на „Сестра“ Светла Цоцоркова.

Междувременно екипът търси момиче, което да прилича на Моника, но да не прилича на Светлана Янчева, която играе майката във филма. С монолог от страница и половина от първия дубъл Елена Замяркова печели ролята.

„Трябваха ни два персонажа – диаметрално противоположни. Единият е на Райна, човек, който си измисля и живее в облаците. Сестра й Камелия е абсолютната й противоположност – изключително земна, живее тук и сега, с това, което в момента й дава животът. Тези две момичета са сестри, но са антагонисти. Всичко, което е ценно за едната, няма стойност за другата. Всички персонажи в този филм са един срещу друг в началото, за да открият на финала, че единственото, което ги прави хора е да разберат другия, да го приемат, да го обичат такъв, какъвто е“, допълва Светослав Овчаров.

Филмът започва пътя си като проект на София Мийтингс и е подкрепен от фестивалите в Арас (Франция), Солун (Гърция), Хонконг (Китай). „СЕСТРА“ е копродукция на „Омега филмс“, „Фронт филм“ и филмовия фонд в Доха – Катар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови