Шведски интелектуалци с алтернатива на Нобеловата награда за литература

ОFFNews 03 юли 2018 в 13:00 2940 0

Както стана ясно по-рано тази година, през 2018 г. Шведската академия за литература няма да връчи Нобелова награда. В знак на протест група шведски културни дейци се обединиха, за да създадат алтернатива на престижната институция, която да присъди отличие за литература. 

Нобеловата награда за литература за 2018 г. бе отменена през май, след обвинения в сексуално насилие срещу Жан-Клод Арно, съпруг на Катарина Фростенсон. Фростенсон е автор и член на Шведската академия. Тя беше част от журито, което излъчва нобелов лауреат. Съпругът и бе обвинен в изнасилване през юни, но отрече всички твърдения. 

В следствие на разразилия се скандал, Фростенсон обяви, че напуска Академията, а след действията и последваха безпрецедентни оставки на други членове на журито. Заради намаления състав на журито и "намаленото обществено доверие" Академията реши да не връчи наградата тази година.

В това време обаче повече от 100 шведски писатели, актьори, журналисти и други културни дейци формираха Нова академия, която ще издаде собствена награда тази есен.

"Създадохме Нова академия, за да напомним на хората, че литературата и културата като цяло трябва да насърчават демокрацията, прозрачността, съпричастността и уважението, без привилегии, арогантност или сексизъм", заявиха членовете на новата институция, цитирани от "Гардиън".

Новата академия кани всички литератори да номинират автори. Конкурентите могат да са от всяка точка на света и трябва да са написали поне две книги, едната от които да е публикувана през последните 10 години. Новата академия търси писател, който е разказал историята на "хората по света" - за разлика от Нобеловата награда, чиято цел е да почете писателя, който е написал, по думите Алфред Нобел, "най-изключителната творба в идеална насока".

След като номинациите бъдат получени, ще започне публично гласуване, като четиримата най-популярни автори ще бъдат представени пред журито. След гласуване то ще обяви победителя си през октомври - същия месец, когато традиционно се обявява нобелът.

На 11 декември, ден след като победителят бъде представен на официално тържество, институцията ще бъде разпусната.

Понастоящем се очаква Шведската академия да обяви двама носители на Нобелова награда за литература през 2019 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови