Signs of Sound експериментира нова техника - пространствена музика

OFFNews | 21 ноември 2018 в 14:58 | 620 |0

Ноемврийският проект на Галерия +359 за 2018 ще приключи на 26-и с творчески разговор и 2 концерта.

На чаша вино от 19:00 часа композиторът Милен Апостолов ще разкаже за новата музикално-пространствена техника експериментирана във Водната кула. След това публиката ще може да се чуе и самото произведение от 19:30 часа и от 20:30 часа.

Проектът Signs of Sound дава нова перспектива на начина, по който човек усеща звука, обяснява Милен Апостолов.

Според него „дълги години в историята на изкуството визията и звука трудно са намирали пресечна точка. Когато авторът на проекта Стела Василева се свърза с мен, за да се включа, аз се зарадвах защото визуалната част е вдъхновяваща и успяхме да „изкараме“ музиката от нея.

"Съществената разлика в нашия проект е, че няма музика към инсталация, а музика на инсталацията. В моята работа като артист аз непрестанно се опитвам да променям гледната точка и по този начин да разширявам емоционално-творческия си език. Такъв тип колаборации спомагат изключително много за еволюцията на съвременната култура. Интересен факт ще бъде, че самата музика е мислена както чисто музикално, така и пространствено. Това е една абсолютна нова за мен техника, която смятам да развивам тепърва. За да се постигне добър резултат, пространствената музика изисква строго определена техника на композиране и изпълнение, която ще бъде представена на закриването на изложбата.“

В Signs of sound Стела Василева е синхронизирала различни изкуства на честотата на една звукова вълна.

Инсталацията се състои от 9 двустранно огледални плоскости, огънати във формата на звукови вълни. Те отразяват и поемат пространството, което ги превръща в рефлексивен обект от заобикалящата среда. В рамките на този проект звучи музика, специално създадена за мястото, а триизмерните „звукови вълни“ са показани и осветени по начин, който кореспондира с цилиндричното, спираловидно движение на зрителите в кулата.

В проекта участват Стефан Хаджиев /виолончело/, Милен Апостолов /композитор, диригент/,/ Елена Ганова /виола/, Иван Стайков /цигулка/, Светлин Крачев /цигулка/, Атанас Илиев /кларинет/, Юлияна Войкова-Найман /сценограф, осветление/, Ири Найман /осветление/ и Добри Петков /архитект/.

Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !