Слагат рампа за снайперисти и нов стъклен покрив на Националната библиотека (галерия)

Цялата сграда "отвсякъде плаче за ремонт", но пари засега няма и всичко ще се прави поетапно

Калоян Константинов 03 април 2019 в 17:26 10299 1

Започна ремонтът на покрива на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в София, който ще струва 782 400 лв. и би трябвало да продължи 90 дни.

Това стана ясно на пресконференция днес в културната институция, където директорът доц. д-р Красимира Александрова увери, че ремонтът на паметника на културата е съгласуван с всички институции и ще бъде направен по начин, съобразен със статута ѝ. Миналата година покривът на сградата протече, като засегна някои от пазените в него книги и документи, затова сега са били отпуснати пари за смяна на каменната пластика, прозирните тавани (оберлихт) и др.

На въпроса на OFFNews дали отпуснатите пари са достатъчни за качествен цялостен ремонт на покрива, или са просто за закърпване на положението, Апостол Глосов, управител на фирмата изпълнител "БИАД-С", коментира, че парите никога не стигат и винаги може да се направят още много неща, но сегашният проект ще гарантира десетилетия наред здравината на покривната конструкция. В него се включва подмяна на керемидите и настилката под тях (която досега е била от пръст, поставена преди над 65 г.), по-добро стъклено покритие на оберлихта, позволяващо по-качествено естествено осветление в читалните и офисите, нова хидроизолация, усилване на конструкцията, тъй като в момента "състоянието е плачевно". Това ще спре течовете, което всъщност е най-големият проблем в момента.

Интересен нов детайл от покрива ще бъде поставянето на рампа за разполагане на снайперисти:

"На покрива в частта си, която гледа към площада на "Св. Александър Невски" - място, където много често има събития и чествания, ето сега предстои папата да дойде май месец - се разполагат снайперисти, защото е изключително удобен за това. Средното тегло на един мъж е 80-90 килограма, оттам като включим и снаряжението му още толкова – може да си представите какво се случва, когато един такъв човек се качи и стъпва върху керемидите. Те се натрошават, затова ние сменяме керемидите и основата им, но това не решава проблема с разходките на хора по тях. Затова поставяме едно съоръжение – пътека от метална конструкция - върху което да се ходи, когато се налага да се разполагат снайперисти там", коментира Глосов.

Доц. д-р Красимира Александрова. Снимка: Александра Маркарян / OFFNews.

Цялостен ремонт, от който сградата паметник на културата отчаяно се нуждае, засега не се предвижда. За подобно начинание ще са необходими милиони левове, с които да се измаже повторно разпадащата се фасада, да се смени електрическата и ВиК инсталация, парното, дограмата. Дигитализацията на фонда на библиотеката - почти 8 милиона единици - също изостава крайно, като до момента по-малко от 10% от него са дигитализирани.

Ръководството на една от най-важните културни институции в страната обаче прави всичко по силите си, за да набави средства от Министерството на културата и странични проекти, с които поетапно да изпълнява своите планове за модернизация и ремонти, коментира доц. д-р Красимира Александрова.

Инж. Наталия Въкова, специалист по капитално строителство към библиотеката, допълни, че от 65 години насам сградата не е преминавала основен ремонт, което води до сериозно изоставане във вграждането на новите технологии. Така например все още няма средства за поставяне на кабинки за четене за незрящи хора, а асансьор в сградата е поставен едва наскоро и то с подкрепата на Агенция за хората с увреждания.

"Прави се нова лаборатория в момента, но не може да се сложи нова технология в болно тяло (бел.ред. - нуждаещата се от ремонт сграда). Всичките ни усилия са насочени към извършване на основна подмяна на инсталациите – търсим дарители, търсим отвсякъде помощ и успяваме да намираме хора, които разбират колко е важна нашата дейност за обществото", казва тя.

Инж. Въкова изтъква, че е недопустимо нашата духовна памет и познание да се съхраняват в "една стара града, която отвсякъде плаче за ремонт".

Инж. Наталия Въкова. Снимка: Александра Маркарян / OFFNews.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6015

1

Ехо

03.04 2019 в 18:41

Изненадан съм, че на покрива на Националната библиотека има чествания и събития!? По-вероятно е това да са мерки за опазване на депутатите от народната любов! Много професионално прикрито!