След 15 годишно отсъствие България се завръща на Венецианското архитектурно биенале

Отворен е конкурсът за кураторски проект, темата е "Лаборатория на бъдещето" и е вдъхновена от Африка

Искра Ангелова 03 януари 2023 в 20:54 2988 0

Венецианско биенале

Снимка Камара на архитектите в България

Венецианско биенале

След 15-годишно отсъствие България се завръща на сцената на Венецианското архитектурно биенале. На 20 декември, 2022 г. Министерството на културата обяви конкурс за кураторски проект за национално участие в 18-тото издание на Биеналето през 2023 година. Провеждането на конкурса, както и цялостния процес по организация на българското участие се осъществява със съдействието на двете професионални организации – Камара на архитектите в България (КАБ) и Съюз на архитектите в България (САБ).

От Камарата на архитектите в България специално благодариха на Министерство на културата:

“Радваме се, че Министерство на културата сложи край на това срамно за България отсъствие от най-голямото световно изложение за архитектура. Разбрахме за тази възможност само преди 20 дни, но се сплотихме, организирахме се и в този кратък срок успяхме да изберем красив павилион и да подготвим конкурс. Сега пред нас стои предизвикателството да популяризираме конкурса възможно най-бързо, тъй като срокът за работа е само един месец. От КАБ вече започнахме информационна кампания за Венецианското биенале, с която целим да подготвим обществото и да вдъхновим колегите. Надяваме се да стигнем до всички талантливи архитекти, които могат да ни накарат да се гордеем с националното ни участие”, споделя арх. Мартин Христов, зам.-председател на КАБ и участник в Работната група по организацията на българското представяне.

Вече можете да зададете онлайн своите въпроси относно конкурса за куратор на българския павилион във Венецианско архитектурно биенале 2023.

За да ви улесни, КАБ добавя нов раздел “Въпроси и отговори” в сайта на конкурса. Той предоставя възможност да изпратите вашите запитвания чрез директна форма за контакт, както и на имейл: [email protected]. В раздела ще бъдат публикувани всички подадени въпроси и техните отговори. Заповядайте в новия раздел ТУК.

Крайният срок за подаване на документи за участие в конкурса е 16 януари 2023 г. Официалната покана можете да изтеглите от сайта на конкурса ТУК, създаден с финансовата подкрепа на РК София град към КАБ. Българският павилион ще бъде разположен в изложбената зала Sala Tiziano в културния център Centro Culturale Don Orione Artigianelli, който се намира близо до Моста на Академията във Венеция.

В конкурса могат да участват български и чуждестранни физически и юридически лица, самостоятелно, или като обединения. Кандидатите следва да притежават професионална квалификация, позиция и познания по спецификата на съвременната българска архитектура. Допуска се кандидатстване само с едно проектно предложение. Максималният размер на допустимото финансиране за реализация на проекта е 70 000 лева.

Критериите за избор на кураторска концепция са: яснота и съвременна актуалност на избраната тема; визуален потенциал на изложбената концепция; кураторски и пространствен потенциал на предложената тема; способността на екипа да подхожда към съвременна архитектурна материя по ясен и иновативен начин; интегриране на концепцията в пространството на българския павилион; комуникация, разбираемост и способност за обръщане към голяма международна аудитория; съответствие с бюджета, включително изпълнение, визуална и комуникативна част.

Проектите ще се разглеждат от 8-членно жури под председателството на проф. д-р apx. Тодор Булев — председател на САБ и членове: доц. д-р Борис Данаилов, изкуствовед, началник на политическия кабинет на министъра на културата; аpx. Веселин Серкеджиев, член на УC на САБ; аpx. Галина Милкова, носител на голямата награда в конкурса “Български архитектурни награди 2018” (БАА).; арх. Тодор Обрешков, носител на две големи награди в конкурса “БАА” за 2019 и 2020 г.; аpx. Георги Кътов, носител на четири специални награди в конкурса „БАА“ за 2018, 2019 и 2021 г.; Нурхан Раджеб, урбанист; аpx. Александър Стайнов, експерт в МК и национален комисар за участието на България във Биеналето. 

Осемнадесетото издание на Beнeциaнcĸoтo apxитeĸтypнo биeнaлe ще бъде от 20 май до 26 ноември 2023 г. Темата на форума е „Лаборатория на бъдещето” и е вдъхновена от Африка, която води класациите за глобална урбанизация и растеж, но също така е изправена пред сериозни заплахи от изменението на климата и неравенствата. Куратор на международната изложба е Лесли Локо – архитект, писател, университетски преподавател и основател на African Futures Institute.

Тук можете да прочетете повече за конкурса:

18th International Architecture Exhibition Procedure for National Participations

Конкурсната процедура и кандидатстването ще се извършат съгласно реда, определен в Статута за национално участие на Република България във Венецианското биенале за архитектура, утвърден със Заповед № РД09-473/27.07.2020 г. на министъра на културата.

В конкурса могат да участват български и чуждестранни физически и юридически лица, самостоятелно, или като обединения. Кандидатите следва да притежават професионална квалификация, позиция и познания по спецификата на съвременната българска архитектура.

Допуска се кандидатстване само с едно проектно предложение.

Проектните предложения се подават на място или се изпращат по куриер в два екземпляра на хартиен носител и един на електронен носител (компактдиск/флаш памет) в деловодството на Министерство на културата, като се адресират:

До дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“
Относно „Проект за Биенале във Венеция – 2023 г.“
1040, гр. София, бул. „Александър Стамболийски“ № 17.

Краен срок за подаване на документи: 16 януари 2023 г., до 12.00 часа.

Вижте 10 впечатляващи павилиона от биеналето през 2021 г. ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови