След ремонт за 27 млн. лв.: Падна мазилката в "Квадрат 500"

OFFNews 08 февруари 2016 в 22:50 13739 18

Снимка Валери Тарандов

Отронената мазилка в "Квадрат 500".

Мазилката в две от залите на чисто новата Национална галерия "Квадрат 500" падна от тавана, алармира гражданин във Фейсбук.

"Това е "Квадрат 500". Мазилката пада от таваните! Добре, че няма убити туристи. Някои от етажите са затворени. Позорно е! Милиони бяха усвоени, а мазилката пада и уредничките се цупят, като се снима това", пише Валери Тарандов под снимката на рушащия се таван.

Припомняме ви, че "Квадрат 500" бе тържествено открит от Бойко Борисов, Вежди Рашидов и редица други министри, посланици, творци и официални лица на 25 май миналата година след ремонт за 27 милиона лв.

При инцидента няма пострадали хора, а произведенията на изкуството, които са се намирали в залите на втория етаж - скулптури на Андрей Николов и картини на Цено Тодоров, Никола Михайлов и Стефан Иванов - са били евакуирани.

“Няма пострадали – нито произведения, нито посетители. Забелязахме навреме проблема, изнесохме творбите и затворихме залите. Алармирахме главния изпълнител на реконструкцията на музея „Главболгарстрой“. Сградата е с 5-годишна гаранция и всички щети ще бъдат отстранени безплатно от фирмата изпълнител“, заяви директорката на музея Слава Иванова пред "Монитор".

Причината за неприятната случка е студът в последно време и топенето на падналия сняг - те повредили една от регулиращите атмосфмерата в сградата инсталации, което довело до подкожушване на тавана и отронване на парчета от мазилката.

От "Квадрат 500" уверяват, че това е изолиран случай и всички останали зали са безопасни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!