София дава 1,5 млн. лева за култура през 2018 г.

Най-много пари отиват за историческото наследство на столицата и кино

Невена Илиева 10 юли 2017 в 14:47 5973 3

Милион и половина лева ще даде Столична община по програма "Култура" за 2018 г., съобщи днес зам. кметът на София по културните и образователни въпроси д-р Тодор Чобанов. 

Парите ще се раздават по пет направления в 11 програми, като специален приоритет ще бъдат проекти, свързани с председателството на Съвета на ЕС. Други приоритети са достъпът до култура, развитие на културата и човешкия капитал, културното наследство, творческата икономика и участие в глобалните културни процеси. 

Най-голямото перо от бюджета на програмата ще отиде да кино и историческото наследство на столицата. Общо за проектите в тези направления са предвидени 610 хил. лв.

Най-много пари ще отидат по програма "Историческо наследство, социализация на недвижими културни ценности", за която са предвидени 290 хил. лв. 

По 170 хиляди ще бъдат дадени за програмите "Сценични изкуства", "Музика, класически, модерен и фолклорен танц" и "Кино".

Киното дейците в София ще могат да кандидатстват и по още една програма - "София - творчески град на киното" (под егидата на ЮНЕСКО), за която от бюджета са отделени още 150 000 лева. Така за кино София ще даде 320 хиляди лева. Основен приоритет в оценяването на проектите ще бъдат документални филми за столицата.

130 000 лева са отделени за "Визуални изкуства", а 100 000 лева - за културни партньорства и копродукции. 

По 75 хил. лв. ще получат програмите "Литература - издателска дейност, оперативна критика, културна периодика и превод", "Външна и вътрешна мобилност" и "Активно участие".

Най-малко пари - 30 000 лв., са заделени за нематериалното културно наследство и традициите на София.

За миналата година програмата е финансирала 128 проекта от кандидатствали общо 326, а тази година се очакват сходен брой кандидати, въпреки, че още е рано за статистика, заяви Чобанов. Срокът за кандидатстване на проекти по програмата е от 17 юли до 11 септември, а на 9 октомври ще стане ясно колко и какви проекти ще финансира градът за идната година. 

Един от интересните проекти, които общината финансира за тази година, бе филмовият фестивал "Маster of art". В продължение на няколко дни бяха прожектирани едни от най-добрите документални филми, посветени на изкуството. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

1

Hissarion

10.07 2017 в 14:50

Сега ще се нароят едни културни организации с основно участие на общински съветници от една много популярна партийна група.