София диша с Остава утре, срещи с култови писатели в "Думи на 4 гуми"

OFFNews 23 юни 2017 в 11:20 4334 0

Фестивалът за градска култура "София диша" за първи път ще се проведе на площад „Св. Александър Невски“ утре и в неделя, както и на 26 и 27 август. Причината за промяната на феста, който досега бе само през август, е предстоящото ни председателство на Европейския съвет и подготовката на столицата за него. 

Колкото и да са ни любими малките централни улици, те вече отесняват за размера на събитието, тази година очакваме посещаемост от над 50 000 души, в програмата са включени 200 участници, бюджетът ни е от 160 000 лева, от които 60 000 са от партньорите ни от Столична община“, каза Стоян Зиков от организаторите на феста.

Локацията на фестивала и през тази година ще бъде разделена на тематични зони: в „Творческа зона“ ще има прожекции на филми, изложби, голяма музикална сцена и литературни четения и представяния на книги; в „Детската зона“ са съсредоточени всички забавления за деца от различни възрасти; в „Спортната зона“ ще има свободен достъп до различни спортни съоръжения, както и уроци на открито и демонстрации; в „Базарната зона“ ще вземат участие български дизайнери и художници приложници. В новата зона „България“ ще бъдат представени български традиционни занаяти, музика и танци.

Акценти от програмата на София Диша за 24 и 25 юни: 

Творческа зона: 

Кинопавилионът предлага прожекция на новата Лятна програма на фестивала за късометражно кино Future Shorts на 24 юни от 17:00 ч, 19:00 и 20:30 ч.

Музикална сцена представя смесица от перуанска музика и джаз с Ritmos Negros; „Вокализирай това“ – проект на Миша Илиев, представящ интересни изпълнители, изучаващи поп-рок пеене; най-новото попълнение в музикалния лейбъл Homeovoxmusic, младата и талантлива VICK; Остава; Точка БГ, балканска психеделия с Котарашки, рок музика с младата българска банда Innerglow и др. 

Мобилна книжарница – „Думи на 4 гуми“, ще срещне гостите на фестивала с писателите: Димитрис Георгиев, Емануил А. Видински, Рене Карабаш, Милен Русков, Михаил Вешим, Васил Панайотов, Константин Трендафилов; Димана Йорданова, Петър Чухов, Николай Терзийски, Иво Сиромахов и др.;

Артбук България представят изложба на 50 български артисти, работилница за създаване на „завършен герой за игра от 3D модел до анимация; 

Детска зона: 

Творчески работилници по програмиране за деца със SoftUni Kids; роботика с MindHub; Джагадамба ще представят приключения за развиване на креативността у децата; Образователна програма на DigitalKidZ® Клуб е базирана върху игровия метод и подкрепя децата да развият своята емоционална интелигентност и дигитална грамотност; музиката на Radio Family и др.

Спортна зона ще представи демонстрации и уроци по йога, айкидо, джу джуцу, джодо и айдо и карате.

Фестивалът за градска култура „София диша” е част от Календара на културните събития на Столична община. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови