София като фрагменти: Как посланик и фотограф показват скритото пред очите ни

Невена Илиева 14 декември 2017 в 20:38 6540 0

Снимка Венцислав Петров

Кои са детайлите в София, на които не обръщаме внимание? Какъв ли е погледа на един посланик върху архитектурата на столицата ни? Какви са тайните на града?

Всички тези въпроси намират своя отговор в изложбата "София като фрагменти и картини", която обединява фотографии, картини и колажи на съвременното изкуство с една цел - да представи невидимото в иначе познатото лице на София. 

Изложбата е по инициатива на посолството на Кипър у нас, а зад част от експозициите в нея стои самият посланик - Н. Пр. Ставрос Августидис. Автор на фотосите пък е Венцислав Петров - фотограф и изследовател с над 30-годишен стаж в "улавянето" на света. 

"Проектът се фокусира върху обикновени, пропускани аспекти от обществения живот, хора, сгради, пейзажи, архитектура, улици, покриви, обекти. Всичко, около което минавате ежедневно, без в действителност да го забелязваме, да се опитаме да изследваме", споделя Петров в своя сайт.

Венцислав Петров

Част от снимките представят места с ограничен достъп, но които показват духа на столицата и затова си заслужава да се видят, смятат авторите. Не се тревожете - влизането им на тези обекти е било с разрешението на Столична община.

Метрото, летището, улиците, хората, изоставените сгради, елементи и детайли на София, интересни шарени колажи на съвременното изкуство и картини - всичко това бе показано вчера в сградата на посолството на Кипър.

Снимките и картините ще се издадат в ограничено количество и ще се продават с благотворителна цел. Всички средства от изложбата ще бъдат дарени на фондация "За нашите деца", с които ще бъдат стимулирани деца с проблеми в развитието си поради болести или увреждания. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови