София отбелязва Деня на българското кино с безплатни прожекции

ОFFNews 09 януари 2018 в 15:11 3963 0

В чест на Деня на българското кино - 13 януари, се организират прожекции на български филми в шест софийски киносалона.

Филмовата програма е с вход свободен с изключение на билетите за най-новите филми - „Вездесъщият“, „Възвишение“ и „Дъвка за балончета“ в кината „Люмиер“ и „Одеон“, които само на 13 януари са на специалната цена от 5 лв.

Пълната филмова програма можете да видите тук.

От 2005 г. по инициатива на Националния филмов център на 13 януари - датата на първата публична прожекция на филма на Васил Гендов „Българан е галант”, българската филмова общност чества своя професионален празник.

През изминалана година четвъртият игрален филм на Стефан Командарев „Посоки“ беше избран за програмата „Особен поглед“ в Кан. За пръв път от 30 години български филм попада в престижната селекция. В същата програма участва и копродукцията „Уестърн“ на Валеска Гризбах. "¾" на Илиян Метев спечели „Златен леопард“ в секцията „Режисьори на настоящето“ в Локарно. Редица участия и награди завоюва и документалният филм „Пощальонът“ на Тонислав Христов. Сред успешните копродукции с българско участие се наредиха и „Белгийският крал” на Питър Бросенс и Джесика Удуърт, “Реквием за г-жа Й.” с режисьор Боян Вулетич и “Синът на София” на Елина Псику.

През 2017 г. българското кино спечели множество международни награди и участия в конкурсни програми, но за първи път от много години спечели и сърцата на българските зрители, като четири пъти оглави седмичния бокс офис с филмите: „Воевода“ на Зорница София Попганчева, „Бензин“ на Катерина Горанова и Асен Блатечки, „Възвишение“ на Виктор Божинов и „Дъвка за балончета“ на Станислав Тодоров – Роги. 

През 2015 София бе обявена от ЮНЕСКО за Творчески град на киното, припомня Министерство на културата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови