София се включва в проекта "Пловдив - Европейска столица на културата 2019"

ОFFNews 19 ноември 2018 в 16:50 1686 0

След подписан меморандум за сътрудничество "Пловдив - Европейската столица на културата 2019" ще бъде популяризиран и в Националния дворец на културата (НДК).

В меморандума Фондация „Пловдив 2019“ и НДК поемат ангажимент да обменят културно съдържание, като определени проекти от календара на „Пловдив - Европейска столица на културата - 2019“ бъдат представени в НДК и във Фестивален и конгресен център във Варна.

Документът бе представен пред медии и партньори в община Пловдив от кмета на града и председател на УС на Фондация „Пловдив 2019” инж. Иван Тотев, от изпълнителния директор на фондацията Кирил Велчев и от председателя на Съвета на директорите на НДК Борислав Велков.

„Сътрудничеството с културните институции е изключително важно, за да популяризираме събитията, които се случат в Пловдив. Възможността да представим общи проекти, които са изнесени извън града и са част от програмата на Пловдив 2019, е ключова за успешното реализиране на проекта", убеден е кметът на гр. Пловдив инж. Иван Тотев.

„НДК вече 37 години трупа опит и ноу-хау в сферата на културата, организацията на събития. Неслучайно е наречен Национален дворец на културата и тук държа да подчертая думата „национален“. Председателството, което по един или друг начин беше важен и преломен момент за НДК, опитът на екипа и визията ни, че това е едно събитие с национално значение, смятаме, че може да бъдат споделени с „Пловдив 2019“. Културата не бива да бъде делена на такава в София, Пловдив, Варна или който и да е друг град“, каза Борислав Велков, председател на Съвета на директорите в НДК.

Вече са ясни и първите събития от програмата на „Пловдив - европейска столица на културата - 2019“, които ще гостуват в НДК. Това са изложбата „Дим”, кураторски проект на Весела Ножарова, както и театралният проект на актрисата Снежина Петрова „Медея”. Той ще бъде представен през месец юни 2019 г. в Античния театър в Пловдив като част от програмата на „Пловдив - европейска столица на културата - 2019“, а в последствие с подкрепата на Столичната програма „Култура” ще продължи да се играе в Театър Азарян в НДК. В Литературен клуб „Перото“ ще гостуват изтъкнати пловдивски автори, част от „Пловдив - европейска столица на културата – 2019“.

Фондация „Пловдив 2019“ и НДК се договориха също да обединят усилия в комуникационната сфера чрез изграждане на инсталация и културно-информационен център в НДК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови