Софийската опера и балет открива новия сезон с концерт, посветен на Николай Гяуров

OFFNews 14 август 2019 в 12:15 2768 0

Снимка Софийска опера

Новият сезон на Софийската опера и балет ще бъде открит с концерт на 20 септември, който ще бъде посветен на 90-годишнината от рождението на оперния певец Николай Гяуров, съобщават от операта.

По този повод на българска сцена ще гостува американското сопрано Долора Заджик, която си партнира с оперния певец през 1991 г. в постановката "Хованщина" от руския композитор Мусоргски в Сан Франциско .

Тържественото събитие с диригент италианския маестро Елио Бонкампани ще бъде и началото на 130-тия сезон на Софийската опера. По този повод Пламен Карталов ще събере на една сцена световно известни и български артисти, които са били партньори на Николай Гяуров у нас и в чужбина: Долора Заджик, Даниела Мадзукато, Макс Рене Козоти, Цветелина Василева, Орлин Анастасов, Калуди Калудов, Димитър Станчев, Петър Бучков, Светозар Рангелов, Радостина Николаева, Костадин Андреев, Александрина Стоянова-Андреева, Атанас Младенов, Ангел Христов, Давиде Риу от школата на Райна Кабаиванска, оркестър и хор на Софийска опера и балет с диригент Виолета Димитрова.

Идеята на директора на Софийската опера е да бъдат поканени значими имена от различни поколения артисти, които са градили, следвали и в момента развиват традициите на световния и национален оперен театър на България.

Долора Заджик е дългогодишен солист на "Метрополитен опера" в Ню Йорк. Пяла е на едни от най-престижните световни сцени като миланската "Ла Скала", "Арена ди Верона", оперите на Париж, Виена и Чикаго, както и Кралската опера "Ковънт Гардън" в Лондон. Заджик се занимава и с усъвършенстване на млади оперни певци. По този повод след откриващия концерт тя ще направи майсторски клас с десет избрани български изпълнители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови