Софийската опера изнася тетралогията 'Пръстенът на нибелунга' на Вагнер в Болшой театър

OFFNews 17 май 2018 в 13:11 3539 0

Снимка Виктор Викторов

Софийската опера продължава своя гастрол в московския Болшой театър. След поставянето на операта "Янините девет братя" и на балетът "Корсар", идва ред на тетралогията „Пръстенът на нибелунга“ на Вагнер. 

Първата част – „Рейнско злато“ ще бъде поставена днес, а „Валкюра“, „Зигфрид“ и  „Залезът на боговете“ съответно на 19,20 и 21 май.

За постановката са били нужни четири години: всеки нов сезон е бил отбелязван с нова премиера. Прологът „Рейнско злато“ се поставя на 22 май през 2010 година, на рождения ден на композитора. След година на сцената се появява „Валкюра“, през 2012-та – „Зигфрид“. През 2013-та се добавя и „Залезът на боговете“, а в чест на двувековния юбилей на Вагнер, който също се падна през тази година, за първи път в историята на Софийската опера се поставя пълната версия на „Пръстенът“.

Амбициозността на Вагнеровия проект се заключава и в това, че е реализиран без привличане на поканени солисти, изключително със силите на Софийската опера, в която дотогава не съществува традиция в изпълнението на опери от Вагнер. Стилистическата и езикова подготовка на певците е ръководена от изтъкнатия репетитор-консултант Рихард Тримборн.

За музикалната част на целия цикъл отговорен е Ерих Вехтер, диригент, поканен от Германия (премиерите на трите първи спектакъла подготвя маестро Павел Балев). Инициатор на проекта и режисьор на спектаклите е директорът на Софийската опера Пламен Карталов.

Всички части на тетралогията са издържани в един стил – „фентъзи“, и този стил се оказва по вкуса на българския зрител, демонстрирайки, по отзивите на критиката, в това число и на нашата руска критика, „абсолютно попадение в мисленето на съвременния човек, особено на младежите“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови