Софийският духов оркестър свири оперна и филмова музика тази вечер в 'Остров на музиката'

OFFNews 08 юли 2020 в 18:00 2532 0

Френска оперна музика, теми от американски филми и мюзикъли, песни на Франк Синатра и хитове на АББА – това прекрасно преживяване ще ни подарят със своя талант музикантите от Софийския духов оркестър под диригентството на Юли Дамянов във втория концерт от цикъла „Остров на музиката“ на общински културен институт Дом на културата „Средец“ с медийното партньорство на Джаз ФМ. Срещата е при свободен вход от 19:30 ч. на 8 юли на Лятната естрада в Борисова градина.

В първата част на концерта ще чуем увертюра из „Кармен“ от Бизе, както и част от неговата „Арлезианката“, а също и прословутия кан-кан из увертюрата „Орфей в ада“ на Офенбах. „На 14 юли е националният празник на Франция и тази част от концерта ще бъде жест към него.“ – посочи в студиото на радио Jazzfm маестро Юли Дамянов.

Концертът ще продължи с филмова музика и мелодии от мюзикъли. Ще чуем сюита с теми от „Човекът от Ла Манча“ от Мич Лий. Няколко дни след вестта за смъртта на Енио Мориконе неговото наследство ще почетем със сюитата „Момент Мориконе“, в която са преплетени филмови мелодии от заглавия като „Имало едно време на Запад“. Програмата продължава с музика от „Танцуващия с вълци“ и тази част ще приключи със сюита „Синатра на концерт“ с любимите теми New York, New York и My Way.

Събитието ще завърши с голяма сюита от всички хитове на АББА в „АББА миа“, след което по традиция венец на програмата ще сложи изпълнението на „Дунавско хоро“. „Програмата никак не е лека за оркeстъра, но е много силно градирана и нашата публика ще остане доволна.“ – коментира маестро Дамянов. Ключовата дума за концерта е „разнообразие“. „Искаме да има за всеки вкус, но в нито едно произведение няма компромис. Всяко е сред най-добрите в световната съкровищница.“ – добави ръководителят на състава.

През зимния сезон Софийският духов оркестър подготви нови изпълнения, сред които „Полонеза“ от Шопен, в програма в по-класически вид, която вече бе представена на Лятната естрада. „Публиката я възприе с голям интерес.“ – разказа Юли Дамянов. Преди няколко дни оркестърът изнесе концерт, посветен на 170 години от рождението на Иван Вазов с рецитал с негови стихове от Янко Лозанов и с музика от Христо Тонев, Иван Маринов, Любомир Пипков и самия Юли Дамянов. „Настръхнахме. Няма как да е другояче, когато тази музика е в съчетание с вазовата поезия – беше много вълнуващ концерт.“ – отбелязва маестрото.

В лятната програма на Софийския духов оркестър към общински културен институт Дом на културата „Искър“ предстоят два концерта под диригентството на Васил Делиев. Те ще бъдат с художествена забавна музика, както я описа Юли Дамянов. Събитията са на 24 и 31 юли от 19 ч. на Лятната естрада в Борисова градина отново при свободен вход.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови