Спасените съкровища на България: изложба показва оцелели от иманяри артефакти (видео)

Зарина Василева 06 ноември 2018 в 14:56 3393 0

Изложба „Спасени съкровища на България“ в Националния археологически институт с музей (НАИМ) при БАН и ще бъде отворена за посещения от 7 ноември 2018 г. до 27 януари 2019 г.

Над 300 експоната от НАИМ и още 18 музея от цялата страна изобразяват всички периоди в хилядолетната история на днешна България. Сред артефактите има златни накити и бронзови предмети, медни брадви, находка от 328 монети на тракийските владетели Реметалк I и Реметалк II и други.

Впечатляващите находки са спасени от трафик, в резултат на успешни полицейски акции. Изложбата е организирана от НАИМ съвместно с Министерство на вътрешните работи на Република България, с подкрепата Министерство на културата на Република България и съдействието на Столична община. 

Основната цел на изложението е да акцентира върху изключително сериозния проблем, който представлява системното унищожаване на богатото културно-историческо наследство на България, и необходимостта от ефикасни действия срещу него.

Защо става все по-трудно да се отличи оригинален артефакт от фалшификат? На този въпрос отговарят специалистите, благодарение на които изложбата е факт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови